Війна — день 430: окупанти б’ють по мирних містах, а ЗСУ форсують Дніпро

Читать на русском
Автор
17936
Бої за Україну тривають 430 днів
Бої за Україну тривають 430 днів

Оперативно про головне 29 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 430 днів. Особливо напруженою залишається ситуація під Бахмутом, Авдіївкою та Кремінною. Неподалік останнього населеного пункту росіяни намагаються тримати оборону, через що обмежують наземні удари. Водночас контрнаступ ВСУ поки що відкладається через несприятливі погодні умови, хоча у ЗМІ з’явилася інформація про успіхи українських захисників у форсуванні Дніпра. На тлі цього окупанти продовжують ракетний терор мирних міст, унаслідок чого продовжують гинути мирні люди.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Телеграм-канали повідомляють про вибухи в Слов'янську Донецької області.

22:00 У тимчасово окупованій Керченській протоці росіяни збільшили кількість кораблів із вимкненою автоматичною ідентифікаційною системою (АІС), що може свідчити про те, що окупанти хочуть приховати свій рух, повідомляє Financial Times.

21:00 Російські війська завдали авіаудару по Чернігівській області та поранили трьох поліцейських.

20:00 Європейський Союз розглядає можливість надання країнам-членам додаткового часу для збалансування своїх бюджетів, якщо вони інвестуватимуть у нарощування виробництва боєприпасів, що є пріоритетом після вторгнення росії в Україну.

19:00 Велика Британія хоче закупити для України сучасну зброю у рамках спеціального фонду. Зокрема, ракети великої дальності та обладнання, що забезпечує мобільність військ.

18:00 На Лиманському та Куп'янському напрямках українські військові знищили 58 окупантів та танк Т-72, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

17:00 В Умані завершили рятувальну операцію. Загинуло 23 особи, у тому числі 6 дітей. Дві жінки вважаються зниклими безвісти. 9 людей було поранено.

16:00 ЗСУ на південному напрямку знищили 3 російські БМП та 1 танк, повідомляє Оперативне командування "Південь".

Повітряні сили ЗСУ вранці знищили один БПЛА оперативно-тактичного рівня та два ударні БПЛА типу Shahed.

15:00 "Кара Божа": у ГУР озвучили масштаби наслідків вибуху у Севастополі.

14:00 Удар по важливому об’єкту та ганьба морської піхоти росії: аналітик пояснив значення "бавовни" в Севастополі.

13:00 "Люблю "бавовну" з доставкою на Крим": у ЗСУ оригінально прокоментували пожежу у Севастополі (відео).

12:00 В України були моменти, коли союзники підводили з наданням військової допомоги. Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю для представників фінських, шведських, данських і норвезьких ЗМІ:

"На війні дуже важливо все робити вчасно. І розраховувати на тих, хто тобі, щось пообіцяв або дав слово. На цій війні в нас були моменти, коли нас підводили. Я хочу подякувати, що цього не було з вашими країнами (Зеленський спілкувався із фінськими, шведськими, данськими і норвезькими журналістами — ред.)".

11:00 В Умані в процесі ідентифікації з'ясувалося, що загинули п'ятеро дітей, а не четверо: двоє хлопчиків (1,5 та 16 років) та три дівчинки (8, 11 та 14 років). Безвісти зниклою вважається одна жінка. Пошуки продовжуються, розповіли в Нацполіції.

10:00 Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль, відповідаючи на питання про можливу військову допомогу Україні, заявив, що його країна "розглядає різні варіанти".

09:00 В Умані продовжується розбір завалів внаслідок удару по будинку

Рятувальники повідомляють, що станом на 06:00 29 квітня внаслідок російської ракетної атаки загинуло 23 особи, з них 4 дитини. Травмовано 18, ще 17 громадян врятовано.

08:21 На окупованих територіях Херсонської області загарбники посилили фільтраційні заходи. В населених пунктах Малоолександрівка, Новомиколаївка, Скадовськ та Лазурне, проводяться масові обшуки жилих приміщень та перевірка телефонів. Основну увагу приділяють мешканцям, які мають сімкарти українських операторів.

07:06 В окупованому Севастополі в Криму ранок 29 квітня розпочався з масштабної та видовищної пожежі. Палає у мікрорайоні Козача бухта. Зайнявся резервуар з паливом на нафтобазі.

06:00 САУ Caesar від Данії прибули в Україну, — Резніков.

05:00 Німеччина планує виготовити для України 250 тисяч артснарядів.

03:00 Пакистан передасть Україні ЗРК Anza Mark-II, — ЗМІ.

01:00 Зневага до життя цивільних: Держдеп США про останній ракетний удар по Україні.

00:00 Окупанти обстріляли територію лікарні та приватну забудову у селищі Білозерка Херсонської області. Внаслідок обстрілів загинула 57-річна жінка, ще троє людей — поранені.

Дізнатись про головні події 26 квітня можна у публікації: Війна — день 427: окупанти штурмують Бахмут, а ЗСУ руйнують об’єкти росіян у тилу

З даними за 27 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 428: окупанти атакують на сході, а ЗСУ "невеликими, але впевненими кроками" ведуть контрнаступ.

Про те, що відбувалося 28 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 429: росіяни влаштували ракетну атаку, приліт до Умані