Калінінграда більше не буде: союзниця України зробила жорсткий подарунок росії на 9 травня

Читать на русском
Автор
23344
Крулевець Новина оновлена 10 травня 2023, 13:43
Крулевець

У Польщі тепер називатимуть Калінінград інакше

Дружня Україні Польща піднесла росіянам на і так невдале 9 травня "подарунок" і "відібрала" у них Калінінград. У республіці повернули місту історичну назву і тепер його називатимуть Крулевець — польська назва, яку мало місто в той час, коли воно було частиною провінції Східна Пруссія.

Про це пише видання "Rzeczpospolita".

Так, Комісія зі стандартизації географічних назв за межами Польщі, що діє при Головній геодезичній службі країни, вирішила більше не називати російський Калінінград – Калінінградом, а область Калінінградською.

У комюніке, яке було опубліковано 9 травня, йдеться про рішення, ухвалене 12 квітня, де було вирішено, що для міста з російською назвою Калінінград рекомендують вживати лише польську назву Крулевець. Назву Калінінград у польській мові використовувати не слід.

Там же зазначається, що для адміністративної одиниці, в якій розташоване це місто, рекомендують польську назву Крулевецька область, а не Калінінградська. У комюніке зазначили, що зміна набуде чинності з дня оголошення, тобто у вівторок, 9 травня 2023 року.

"Факт присвоєння великому місту поблизу польських кордонів імені Калініна, злочинця, співвідповідального, серед іншого, за ухвалення рішення про масове вбивство поляків (Катинський розстріл), має в Польщі емоційний, негативний характер", – йдеться в заяві комісії.

Комісія підкреслила, що географічні назви, крім ідентифікаційної функції, можуть мати символічну функцію, і що "нинішня російська назва міста є елементом російського символічного простору, нав’язаного також аудиторії за межами країни".

"Події, пов'язані з російським вторгненням в Україну, нав'язуванням так званого "русского мира", веденням Росією інформаційної війни, змушують нас по-іншому поглянути на питання нав'язаних назв, які викликають великі суперечки і не зустрічають схвалення в Польщі", – заявила комісія зі стандартизації географічних назв.

Нагадаємо, що з початком повномасштабної війни в Україні Калінінграду постійно дістається від українських союзників. Так, наприклад , у Чехії придумали референдум про приєднання Калінінграда до республіки і спочатку це виглядало, як жарт, проте все дійшло до того, що чехи створили петицію із закликом повернути до складу країни Калінінград і перейменувати його на Краловець.