Санкційний день: Зеленський заявив, що держава взялася за "Запоріжсталь" (оновлено)

Читать на русском
Автор
4813
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський. Фото president.gov.ua

Зеленський підписав одразу кілька пакетів санкцій

Президент України Володимир Зеленський оголосив 12 травня "санкційним днем". Все тому, що сьогодні він підписав одразу кілька пакетів обмежувальних заходів.

Про це він заявив у своєму офіційному Telegram-каналі.

Про одного з них президент розповів уже зараз. Він стосується підприємства "Запоріжсталь".

"Своїм указом наклав обмежувальні заходи на 41 особу — 13 фізичних та 28 юридичних, — за допомогою яких рф зберігала контроль над підприємством, шкодила нашій економіці", — повідомив Зеленський.

Він зазначив, що вже було розпочато процедуру конфіскації російської частки підприємства.

"Вона працюватиме для України та українців", — наголошує президент.

Для довідки: згідно з даними з відкритих джерел "Запоріжсталь" належить холдингу "Метінвест" Ріната Ахметова. При цьому деякі ЗМІ писали, що серед співвласників підприємства можуть бути структури, пов’язані з російським "Зовнішекономбанком", але офіційно представниками підприємства це спростовувалося. До цього директором Запоріжсталі був нинішній заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма.

Про другий пакет санкцій поки що невідомо.

Оновлено: на каналі Зеленського з’явилася інформація щодо інших санкцій.

Так, окрім "Запоріжсталі" президент затвердив санкційні пакети, які продовжують курс України на ізоляцію та блокування російської військової промисловості.

"Сотні фізичних та юридичних осіб держави-терориста та повʼязаних із Росією стають мішенню для глобальної ізоляції. Дуже активно працюємо із партнерами, щоб усі, хто фактично виробляє цю агресію, хто дає зброю, боєприпаси, техніку і технології в руки терористів… щоб вони всі були роздавлені світом", — наголошує він.

Президент також подякував усім, хто допомагає Україні тиснути на росію за цю війну, а також блокувати спроби держави-терориста оминати санкції.

"Впевнений, це має визначатися як один із найтяжчих злочинів проти міжнародного права та міжнародного миру: намагання обійти санкції, що введені для обмеження ресурсів агресії, або сприяння у цих намаганнях", — резюмував він.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Зеленський ввів нові санкції проти росії. У них оборонка, космос, десятки росіян та один українець.

Також ми повідомляли, що Зеленський ввів у дію санкції РНБО проти низки букмекерських компаній та лотерей. Більшість компаній пов’язані з країною-агресором. Всім компаніям заблокують активи, повністю заборонять торгівельні операції та виведення капіталу з України, анулюють чи зупинять ліцензії. Термін дії санкцій – 50 років.