Від Баканова на початку вторгнення рф вимагали підірвати мости в Києві: що йому відповів Залужний

Читать на русском
Автор
14995
Залужний заборонив підривати мости у Києві, як цього вимагали від Баканова деякі високопосадовці Новина оновлена 14 червня 2023, 20:47
Залужний заборонив підривати мости у Києві, як цього вимагали від Баканова деякі високопосадовці. Фото Колаж "Телеграфу"

Хоча влада закликала населення не панікувати в перші дні повномасштабного вторгнення, але між собою почала вже активно обговорювати ідею підриву всіх київських мостів

У перші дні повномасштабного вторгнення рф в Україну, коли окупанти з дня на день могли вийти на лівобережні передмістя Києва, один із високопосадовців звернувся з вимогою до тодішнього голови СБУ Івана Баканова відрізати лівий берег столиці від правого шляхом підриву мостів. Баканов зв'язався з цього приводу з головкомом ЗСУ Валерієм Залужним, який у відповідь заявив, що робити цього в жодному разі не можна і пояснив чому.

Про це йдеться у матеріалі ВВС News Україна.

Російські загарбники не могли висадити десант із військовою технікою у Гостомелі, але взяли до оперативного оточення Чернігів. Тоді вони вже просувалися Сумщиною і могли незабаром вийти на лівобережні передмістя Києва.

"Публічно влада закликала українців не панікувати, проте між собою урядовці почали активно обговорювати ідею підірвати всі київські мости. Це дозволило б затримати російську армію перед природною перешкодою – річкою Дніпро і не допустити росіян в урядовий квартал", — йдеться у матеріалі.

Тодішньому голові СБУ Івану Баканову зателефонував один із високопосадовців і зажадав, щоб він наказав своїм спецпризначенцям підірвати мости та відрізати лівий берег Києва від правого.

Своєю чергою, Баканов зателефонував головнокомандувачу Валерію Залужному і розповів про ідею підірвати мости.

"Підірвати мости? У жодному разі! Це буде зрада тих, хто залишився на лівому березі Дніпра — і військових, і цивільних", — відповів йому Залужний.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в мережі з’явилися дитячі фотографії Валерія Залужного, а його друзі дитинства та знайомі розповіли, яким він був на той час.