Паспортна атака кремля: експерт назвав головне завдання псевдовиборів на окупованих територіях

Читать на русском
Автор
На захоплених територіях українців примушують отримувати паспорти рф
На захоплених територіях українців примушують отримувати паспорти рф. Фото dn.gov.ua

Кремль вимагає, щоб до окупаційних "виборів" допускали лише тих, хто отримав паспорт країни-агресорки

На тимчасово захоплених територіях України триває підготовка до запланованих на вересень поточного року "всеросійських" виборів. Кремль вимагає від окупаційної адміністрації проводити масову примусову паспортизацію. Оскільки до участі у "виборах" допускають лише тих, хто отримав документ країни-агресорки.

Про це директор Інституту стратегічних досліджень і безпеки, експредставник та ексрадник уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Донецькій та Луганській областях правозахисник Павло Лисянський розповів "Телеграфу".

За словами експерта, масова видача паспортів рф на окупованій території України — також одне з головних завдань, оскільки до участі в окупаційних "виборах" допускають лише тих, хто отримав цей документ країни-агресорки.

"Перед початком голосування окупаційні адміністрації передадуть списки з кількістю виборців у кремль, де буде дано оцінку їхньої роботи з примусової паспортизації — з відповідними кадровими висновками", — пояснює експерт.

Лисянський зазначає, що останні дані, які передавали окупаційні адміністрації в уряд рф — це звіт, що вже 1 млн 400 тисяч місцевих жителів отримали паспорти росії.

"До початку відкритої військової агресії росії проти України в кремлі заявляли, що видали понад 900 тисяч російських паспортів. Зараз рапортують, що видали їх ще близько 400 тисяч. При цьому з початку військової агресії окупанти захопили нові території України, на яких проживало, за різними підрахунками, більше двох-трьох мільйонів осіб. Виходить, що місцеві жителі здебільшого не хочуть отримувати паспорти окупантів, — констатує експерт. — Однак силові органи окупантів використовують інструменти примусу місцевих жителів у вигляді фільтрації з метою змусити отримати паспорт країни-агресорки".

Більше про репресії проти українців та методи окупантів читайте на сайті "Телеграф" у статті: "Псевдовибори на окупованій частині України: які три завдання хоче терміново вирішити кремль"

Нагадаємо, Кремль налаштований провести незаконні місцеві "вибори" в тимчасово окупованих районах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Попри діючий в регіонах воєнний стан, російська влада вже почала підготовку до фейкового голосування, запланованого на вересень 2023 року.