Україна в НАТО: президент Литви зробив цікавий натяк напередодні саміту

Читать на русском
Автор
787
Гітанас Науседа
Гітанас Науседа. Фото BNS

Деякі країни НАТО приїдуть до Вільнюсу із зобов’язаннями надати гарантію безпеки Україні

Можливо, Україна і не отримає на саміті НАТО у Вільнюсі максимум того, на що розраховує, але будуть знайдені такі рішення, які не розчарують українців.

Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа в інтерв’ю LRT.

"Деякі питання ще не вирішені, але я думаю, що це питання на найближчі кілька днів… я відчуваю, що ми таки знайдемо ті формулювання, які не розчарують українців і буде сказано більше, ніж ми звикли говорити", — зазначив він.

За словами президента Литви, низка країн НАТО приїдуть до Вільнюса із зобов’язаннями надати гарантію безпеки Україні. Вже є домовленості щодо створення Ради Україна-НАТО для посилення інтеграції Києва до Альянсу.

"Президент Зеленський, я сподіваюся, коли він приїде до Вільнюса, він отримає, можливо, не все з того, на що розраховує у своїх максимальних планах, але точно отримає багато", — заявив президент Литви.

При цьому він не виключає, що в тій чи іншій формі Україна отримає запрошення вступити до НАТО після завершення війни.

"Я не став би так категорично формулювати, що запрошення (вступити до НАТО, — ред.) після війни в тій чи іншій формі не буде. Це саме те, що ми зараз обговорюємо", — сказав Науседа.

Нагадаємо, експерти поділилися з "Телеграфом" думками щодо політики України напередодні саміту НАТО, а також очікуваннями від заходу: Битва за місце під "сонцем" НАТО: з чим Україна підходить до саміту, який може стати історичним

Крім того, чи готовий Альянс до прямого запрошення України, чи ми отримаємо чіткі терміни та правила вступу, і чого побоюється НАТО, "Телеграфу" розповів народний депутат від фракції "Голос", член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін: "У НАТО відстали від життя і бояться, що зближення з Україною спровокує Третю світову"