Шарій допомагав окупантам у допитах полонених українських бійців: гучні подробиці СБУ

Читать на русском
Автор
1135
Анатолій Шарій відомий проросійською позицією
Анатолій Шарій відомий проросійською позицією. Фото Відкриті джерела

У розпорядженні СБУ є аудіозаписи, на яких блогер спілкується з росіянами

Прокремлівський блогер Анатолій Шарій, який минулої осені зняв викриття про сергія шойгу, отримав нову підозру від СБУ. Його підозрюють у тому, що він допомагав російським агентам ФСБ записувати постановочні відео допитів українських військовополонених під час повномасштабного вторгнення.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби відомства. Українські силовики з’ясували, що він не просто консультував окупантів, а й брав участь у підготовці та розповсюдженні постановочних роликів, а також особисто монтував їх, видаляючи все "невигідне" для російської пропаганди.

Ці постановочні ролики росіяни використали, щоби показати в негативному світлі військово-політичного керівництва України перед світовою спільнотою. Залучив Шарія до співпраці співробітник 5-ї служби ФСБ Косенко М.Ю, а в Севастополі блогер мав спільника, який допомагав тримати контакт зі спецслужбами — колишній Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Антон Шевцов. На початку 2023 року він отримав підозру в держзраді.

Встановлено факт передачі Шевцовим Шарію відео допиту двох українських воїнів. Після монтажу ролик був узгоджений із представником спецслужби росії, а згодом доповнений особистими коментарями Шарія. Це відео блогер виклав на своїх інтернет-платформах та надіслав посилання кураторам для звіту.

При цьому сам Шарій у розмовах із спільником визнавав, що навіть при монтажі приховати поганий стан полонених важко. А родичі, які відгукувалися на відео у соцмережах, просили не мучити та не знімати їх рідних.

Зібравши достатньо доказів, СБУ заочно повідомила про підозру Анатолію Шарію за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб). На сьогоднішній день блогер та його спільник ховаються від правосуддя.

У лютому 2021 року блогер вже отримав від СБУ підозру ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1. ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та інших ознак) Кримінального кодексу України.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що вагітну нардепа від "Слуги народу" перевіряють на причетність до незаконних виїздів чоловіків з України. Її помічницю затримали на хабарі 3 тисячі доларів.