Час настав: в Україні евакуюють людей з кількох населених пунктів

Читать на русском
Автор
3083
Росіяни не припиняють обстріли України
Росіяни не припиняють обстріли України. Фото Ілюстративне фото

Влада регіону наразі готує все необхідне для евакуації мирного населення

У Сумській області, де через російські обстріли загинув батько з сином, оголосили евакуацію місцевого населення. Мешканців 5-кілометрової зони вивезуть у безпечне місце.

Про це повідомив голова Сумської ОВА Володимир Артюх за підсумками Ради оборони Сумської області. Дата початку евакуації наразі не оголошена.

За словами Артюха, необхідність евакуації населення в 5-кілометровій прикордонній зоні виникла вже давно. Влада регіону разом на підставі інформації від військових проаналізувала оперативну обстановку і прийняла рішення про підготовку та проведення евакуації. У безпечні місця вивозитимуть мешканців тих населених пунктів, які розташовані поблизу кордону з росією.

"Постійні артилерійські обстріли прикордонних громад, інтенсивність яких останнім часом суттєво збільшилась, руйнують інфраструктуру, об’єкти забезпечення життєдіяльності, приватні домівки. А головне – гинуть наші люди. Якщо загалом з січня по липень 2023 року від ворожих обстрілів загинуло 35 цивільних осіб, то за останній місяць – 17 людей, з яких 1 дитина, були вбиті російськими військами у прикордонних громадах області. Люди тут не живуть, а виживають – під постійними обстрілами, тижнями, а то й місяцями без світла", — заявив Артюх.

Він додав, що евакуація буде проводитись з відповідним прикриттям військових ЗСУ, аби не наражати жителів на небезпеку. Вона розпочнеться тільки після того, як кожній родині буде роз’яснено їхні права, будуть забезпечені необхідні засоби і ресурси, а також після того, як кожна родина у прикордонних населених пунктах буде готова до переміщення.

До речі, аналогічну заяву раніше зробив і командувач Об'єднаними силами ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв. Він наголосив, що прикордонні населені пункти росіяни регулярно обстрілюють із важкого озброєння. Він закликав усіх, хто живе за 5 км від російського кордону, виїхати в безпечніше місце.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що на Запорізькій АЕС також відбувається евакуація. Окупанти вивезли представників "Росатому", а також дали рекомендації виїхати співробітникам ЗАЕС та бажано у бік окупованого Криму.