росія готувала зрив "зернової угоди": ГУР видобуло та показало секретний документ кремля

Читать на русском
Автор
1246
Як росія зривала домовленості
Як росія зривала домовленості. Фото Колаж "Телеграфу"

Заходи щодо зриву "зернової угоди" були поділені на кілька етапів

У росії для вищого військового керівництва була підготовлена доповідь "Про роботу російської частини спільного координаційного центру в ході реалізації Ініціативи". У цьому документі йдеться про технології, що використовуються окупантами для перешкоджання роботі зернового коридору, які в результаті призвели до зриву угоди.

Про це повідомили у Головному управлінні розвідки Міністерство оборони України.

Основним завданням так званого "спільного координаційного центру" було максимальне зменшення обсягу зерна, яке вивозилося у рамках "зернової угоди".

"Якісна перевірка суден також була одним з ключових елементів стримування безконтрольного зростання експорту зерна з українських портів. При цьому діяльність російських інспекторів була побудована в суворій відповідності із розробленими методичними документами з організації проведення інспекції суден. За результатами проведених інспекцій було обмежено участь в Ініціативі для 46 суден і обмежені в русі 303 судна на загальний строк 342 доби", — йдеться у документі.

Зазначається, що заходи щодо зриву "зернової угоди" були поділені на кілька етапів. У ході першого з ініціативи президента росії володимира путіна участь рф було припинено в угоді з 29.10.22 по 03.11.22. Своєю чергою, це призвело до падіння обсягів вивезення зерна з 4,2 млн у жовтні до 2,6 у листопаді.

Другий етап — заходи щодо обмеження допуску суден до порту Південний, зменшення кількості інспекційних команд, а також зупинення реєстрації зерновозів. Це дозволило росіянам обмежити обсяг вивезення продовольства з України. Своєю чергою, Київ не зміг експортувати близько 20 млн тонн вантажів.

У звіті зазначено, що найменша кількість продовольства, що експортувалася з українських портів, 7,8 млн тонн припала на третій етап (з 19 березня по 17 липня).

У ГУР додали, що росіяни приділили особливу увагу зриву постачання зерна за програмою Всесвітньої продовольчої програми.

"Припинено спроби українців використати чорноморську ініціативу для продовження так званої програми "Зерно з України" із залученням суден, зафрахтованих по лінії Всесвітньої продовольчої програми. Реєстрація таких судів проходила лише після подання письмових зобов’язань про неучасть у подібних акціях", — зазначено у доповіді.

Підсумовуючи автори цього документа, підкреслили, що "накопичений архів знань дозволить при вирішенні подібних завдань досягти високого рівня ефективності в найкоротші терміни". Це свідчить, що у разі продовження "зернової угоди" країна-агресор знову використовує свої "знання" для зриву домовленостей.

"Документ свідчить, що всі дії щодо зриву "зернової угоди" – частина єдиного заздалегідь розробленого плану. А цілеспрямований обстріл української портової інфраструктури лише черговий крок у його реалізації", — сказали в українській розвідці.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що президент України Володимир Зеленський розповів про плани продовження "зернової угоди", але вже без участі в ній росії.