путін включив зерновий шантаж і "зіскочив" з саміту БРІКС - Євген Магда

Читать на русском
Автор
2021
Відкриті джерела

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда пояснив "Телеграфу" зв’язок ракетних ударів рф по зерносховищам та експорту зерна з України

Своїм демонстративним виходом із зернової угоди росія свідомо піднімає ставки у ситуації на ринку зерна. Вона намагається не лише завдати шкоди українському експорту, а й продемонструвати, що Київ нібито не відіграє значної ролі у забезпеченні продовольчої безпеки світу.

З цією метою росія знищує портову інфраструктуру нашої країни. Щоб зменшити технічну можливість експортувати значні обсяги українського зерна у будь-якому разі.

Плюс — в такий спосіб рф, висуваючи ультимативні умови повернення до угоди у вигляді зняття низки санкцій, намагається нівелювати свій статус країни-агресорки. Наполягаючи на тому, щоб фактично перестало працювати міжнародне право, а визнавали виключно право сили.

Світ має шукати максимально ефективної відповіді на цю ситуацію. І країни — отримувачі зерна теж мають сказати своє слово.

У цьому контексті зверну увагу, що путін вирішив не їхати на саміт БРІКС (англ. BRICS – міждержавне об’єднання, до якого входять Бразилія, Індія, Китай, ПАР та рф) до Південно-Африканської Республіки, можливо, не тільки через побоювання бути заарештованим за ордером Міжнародного кримінального суду.

Тепер є ще одна причина — на саміті об’єднання, що складається зараз з найближчих політичних партнерів росії, вони могли поставити путіну ряд незручних запитань. У тому числі щодо того – навіщо він розхитує світову продовольчу безпеку.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.