"Альтернативи не існує": чому ієрархи УПЦ МП не можуть розпрощатись з москвою

Читать на русском
Автор
700
Собор УПЦ МП
Собор УПЦ МП. Фото НВ

Навіть якщо Собор ухвалить рішення, механізму для його реалізації немає

Зібрання Собору, яке зараз ініціюють понад 100 кліриків УПЦ МП, може ухвалювати важливі церковні рішення, в тому числі, й доленосні зміни. Однак є один нюанс.

Про це "Телеграфу" розповів митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент (Олег Вечеря).

"У соборах завжди є сенс, тому що в них реалізується один із основних принципів улаштування церкви — соборність", — каже митрополит.

Однак, на думку Климента, конкретного механізму реалізації їдеї розірвання зв’язку з Московським патріархатом, для розгляду на такому Соборі немає.

"Впевнений, що вже не існує альтернативи для самостійності та незалежності УПЦ. Але духовенство і миряни УПЦ усі можливі варіанти розвитку подій розглядають виключно в рамках дотримання церковних канонів, не допускаючи можливості втрати, говорячи світською мовою, легітимності Церкви через небезпеку опинитися в розколі чи іншій формі відпадання від благодатного єднання у Христі з усіма існуючими помісними церквами. Я уважно прочитав лист і, на жаль, як і в усіх попередніх подібних публічних закликах, не знайшов там головної відповіді — як конкретно пропонується впровадити в життя те, про що йдеться в листі, щоб не нашкодити і не втратити те, що сьогодні робить нашу Церкву Церквою в повному розумінні цього слова", — резюмував митрополит Ніжинський і Прилуцький.

Водночас, існують конкретні дії, які могли б реально відмежувати УПЦ від Московського патріархату, пояснює "Телеграфу" релігієзнавець Ігор Козловський.

"Це може бути конкретна заява про те, що вони розривають канонічні зв’язки з Московським патріархатом, звернення до всіх предстоятелів помісних церков, щоб вони сприйняли рух УПЦ до самостійності. Це може бути налагодження діалогу з ПЦУ, що, звісно, малоймовірно. Або звернутися до Вселенського патріарха як до третейського судді в православному світі, який може стати майданчиком для перемовин і розуміння, яке співжиття буде в Україні різних православних гілок", — пояснює релігієзнавець.

Однак ці всі "рецепти" позбавляють церкву легітимності, про яку каже Климент.

Більше про те, що відбувається з УПЦ МП, та чи призведе це до революції у Московському патріархаті, читайте на сайті "Телеграф" у статті: "Анатомія "дива": чому в УПЦ МП раптом заговорили про російський тероризм".

Раніше "Телеграф" писав про те, що Донецька та Горлівська єпархії УПЦ Московського патріархату нібито за власним бажанням перейшли до Російської православної церкви.