Майже 30 градусів… уночі! Синоптики попередили українців про "пекельні" дні

Читать на русском
Автор
4386
Майже 30 градусів… уночі! Синоптики попередили українців про "пекельні" дні

На вихідних лише на заході України пройдуть грозові дощі, а решту території добряче "підсмажить" сонце.

Перші дні серпня принесли в Україну неабияку спеку. Стовпчики термометрів у більшості регіонів країни перетнули позначку у +30 градусів. Зважаючи на такий гарячий старт серпня, якої температури слід чекати надалі, і чи принесуть дощі омріяну прохолоду?

Що приготувала погода Україні у найближчий тиждень, з’ясовував "Телеграф".

За словами синоптика Укргідрометцентру Наталії Птухи, найближчими днями в Україні буде вкрай спекотно.

"У більшості регіонів на вихідних спека посилиться. Ми очікуємо, що на півдні, сході та в центрі температура повітря становитиме 31-36 градусів тепла, а подекуди 37-39 градусів", — пояснила Птуха "Телеграфу".

Так, за даними Укргідрометцентру, в суботу, 5 серпня, на заході України пройдуть грозові дощі. На решті території збережеться сонячна погода.

Втім, опади на заході не принесуть відчутної прохолоди: вночі тут від 18 до 20 градусів тепла, а вдень синоптики прогнозують від 30 до 32 градусів з позначкою "плюс". Такої ж температури цього дня слід чекати і на сході, а от на півдні, півночі та в центрі вночі буде від 20 до 23 градусів тепла, а вдень повітря прогріється до +35 °С у затінку.

У неділю, 6 серпня, ситуація з опадами не зміниться: дощі будуть лише на заході, а "сухо" — на півдні, півночі, сході та в центрі. А от температурна картина буде дещо іншою. Так, в західних регіонах вночі очікується від 17 до 20 градусів тепла, а вдень +30-32 °С.

На півночі синоптики прогнозують 21-22 градуси тепла вночі, а вдень стовпчики термометрів покажуть від +33 до +35 °С.

На півдні, сході та в центрі буде надзвичайно спекотно: вночі в цих регіонах очікується 22-25 градусів тепла, а вдень повітря прогріється до +38 °С.

Різницю температур між заходом та рештою територій України, синоптики пояснюють активність атмосферного фронту.

"На заході протягом наступних трьох діб буде не так спекотно: в денні години 26-32 градуси тепла. Тут буде більше хмарності і короткочасні грозові дощі. На захід країни впливає атмосферний фронт, а от решта територій перебуває під впливом антициклону, тобто це поле підвищеного тиску, тому погода суха, малохмарна і спекотна", — додає синоптик.

В понеділок, 7 серпня, дощі продовжать заливати захід країни, а також завітають на північ. На решті територій України опадів синоптики не прогнозують.

"В понеділок атмосферний фронт просунеться в північно-східному напрямку, охопить більшу територію України, тому в північних і частково центральних регіонах очікуємо на послаблення спеки і короткочасні дощі з грозами", — пояснює Птуха.

На заході температура повітря в цей день нарешті знизиться: близько 15 градусів тепла буде вночі і від 22 до 24 градусів з позначкою "плюс" удень. На решті ж територій спека не спадатиме, і стовпчики термометрів вночі покажуть близько 20 градусів (на сході взагалі +27 °С), а вдень слід очікувати від 33 до 38 градусів тепла.

У вівторок, 8 серпня, синоптична ситуація знову зміниться. Легкий дощик періодично накрапатиме по всій Україні, крім сходу, де прогнозуються рясні дощі.

На заході суттєво похолодає: вночі буде від 10 до 12 градусів тепла, а вдень +20–22 °С.

На півночі та в центрі трохи тепліше, але вже не пекельна спека: від 15 до 17 градусів тепла вночі, і близько 27 градусів з позначкою "плюс" буде вдень.

А от схід та південь залишатимуться гарячими: вночі синоптики прогнозують тут близько 20 градусів тепла (на сході до +25), а вдень повітря прогріється до +30-34 °С.

На екваторі робочого тижня, у середу, 9 серпня, ситуація з опадами виглядатиме наступним чином: нетривалі дощі на півдні, заході та в центрі, та сухо на сході і півночі.

Температурна картина у більшості регіонів залишиться незмінною, але на півдні та сході нарешті стане трохи прохолодніше: вночі близько 20 градусів тепла, а вдень очікується від 26 до 30 градусів з позначкою "плюс".

Наприкінці тижня дощів стане менше, а температура повітря буде більш "гуманною".

"Після проходження фронту буде переважно погода без опадів. Лише на сході 8 серпня очікуються короткочасні дощі. Але таких високих значень температури до кінця тижня вже не буде", — резюмувала Наталія Птуха.