Зеленський провів засідання РНБО та звільнив всіх обласних військкомів: Залужному дане окреме доручення

Читать на русском
Автор
8281
Засідання РНБО
Засідання РНБО. Фото president.gov.ua

Корупція під час проведення мобілізації підриває довіру до державних інституцій

У п’ятницю, 11 серпня, під головуванням президента Володимира Зеленського відбулося засідання Ради національної безпеки та оборони України, присвячене результатам перевірки роботи ТЦК. Про виявлені випадки корупції доповідали керівники ДБР, СБУ, МВС, Генпрокуратури, Нацполіції та НАБУ.

Про це повідомляється на сайті глави держави.

Зазначається, що під час перевірок ТЦК було виявлено випадки корупції, зокрема під час проведення мобілізації, які становлять загрозу національній безпеці України та підривають довіру до державних інституцій.

За підсумками засідання, РНБО рекомендувала Головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному призначити за рекомендаціями керівників оперативно-тактичних та оперативно-стратегічних угруповань на посади керівників обласних ТЦК офіцерів, які безпосередньо беруть участь у бойових діях. Перед призначенням вони мають пройти перевірку СБУ.

"Офісу Генерального прокурора спільно з НАЗК та ДБР рекомендовано вжити додаткових заходів щодо протидії вчиненню корупційних правопорушень посадовими особами ТЦК", — сказано в повідомленні.

Як розповів Зеленський за підсумками засідання РНБО, загалом відкрито вже 112 кримінальних проваджень стосовно посадових осіб "військовокоматів", оголошено 33 підозри.

"Наші рішення. Звільняємо всіх обласних "військкомів". Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна і чому цинізм і хабарництво під час війни – це державна зрада. Воїни, які пройшли фронт чи не можуть бути в окопах, бо втратили здоров'я, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність і не мають цинізму — саме їм можна довірити цю систему комплектування", — заявив президент.

Як повідомляв "Телеграф", з початку повномасштабної війни Державне бюро розслідувань відкрило 112 проваджень зі зловживань військкомів. 15 обвинувальних актів уже направлено до суду.