Справа Фірташа продовжується: заарештовано активи на мільярди гривень

Читать на русском
Автор
Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ. Фото Відкриті джерела

Детективи отримали докази випадків розкрадання газу із газотранспортної системи України

Активи на суму 7,4 мільярда гривень, які належали підсанкційному олігарху Дмитру Фірташу, якому у травні повідомили про підозру, було заарештовано. Також троє керівників підконтрольних облгазів отримали повідомлення про підозру.

Згідно з інформацією звіту пресслужби Бюро економічної безпеки, детективи отримали докази щодо випадків розкрадання газу з газотранспортної системи України трьома керівниками облгазів.

У цьому звіті зазначено, що голова АТ "Криворіжгаз" завдав збитків на суму понад 202 мільйони гривень, голова АТ "Волиньгаз" – понад 130 мільйонів гривень, а голова правління АТ "Чернігівгаз" вчинив розкрадання на суму майже 220 мільйонів гривень.

Детективи розкрили схему незаконного відбору газу з газотранспортної системи України. Суть цієї схеми полягає в тому, що для покриття витрат за відібране паливо з ГТС, згадані вище облгази перераховували кошти на підприємство, яке належало Фірташу, в значно більшому обсязі, ніж відбирали блакитного палива з ГТС України.

Завдяки цьому, фігуруючи в справі люди привласнили державні кошти, які призначалися на закупівлю пального для потреб громадян України.

На підставі результатів судово-економічної експертизи та інших доказів, протягом 2021 року державі було завдано збитків на суму понад 4,2 мільярда гривень.

З метою компенсації збитків, Бюро економічної безпеки наклало арешт до рухомого та нерухомого майна керівників облгазів, загальною вартістю 246 мільйонів гривень, а також на активи бізнесмена Дмитра Фірташа, загальною сумою понад 7,4 млрд гривень.

В ділі фігурує 15 осіб, серед яких і сам Дмитро Фірташ. Детективи БЕБ повідомили службовцям про підозру за ч. 2 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 209 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах та легалізація майна, одержаного злочинним шляхом).

Фігурантам загрожує до 12 років ув'язнення.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про корупційний скандал навколо "золотих" овочерізок.