То спека, то заморозки: на українців чекає непростий вересень, розповів синоптик

Читать на русском
Автор
1283
Вересень розпочнеться із спекотної погоди
Вересень розпочнеться із спекотної погоди. Фото Freepik

Похолодання очікується восени не раніше 10 вересня

На початку вересня 30-градусна спека в Україні продовжиться. Ближче до третьої декади місяця температурні стовпчики поповзуть униз, тоді можливі перші заморозки.

Прогноз погодних умов в Україні на вересень 2023 року озвучив український синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич "Телеграфу". Зокрема, метеоролог розповів, коли спаде спека, а в який період чекати на "мінус".

Так, у вересні зазвичай відбувається поступова зміна метеорологічних умов від літніх до осінніх. Це виявляється у загальному зниженні температури повітря, ослабленні грозової діяльності й не тільки. Також відбувається зниження вологості повітря, додає синоптик.

У вересні середня температура повітря, як правило, коливається в діапазоні +13…+19 °С. У другій половині місяця різко збільшується ймовірність заморозків як на поверхні ґрунту, так і в повітрі.

"За новими кліматичними нормами, вересень став одним із найсухіших місяців у році з середньою кількістю опадів 35-75 мм. Іноді при блокувальних процесах в атмосфері дощі можуть бути зовсім відсутніми протягом цілого місяця, особливо у східних і південних регіонах", — зазначає Кібальчич..

Згідно з прогнозом синоптика, в Україні початок вересня буде теплим, місцями спекотним із денними максимальними температурами в межах +23…+29 °С, у південній і східній частині очікується до +30…+33 °С. У нічний час повітря остигатиме до +10…+16 °С; на крайньому півдні, у Криму та на узбережжях морів — від +16 до +20 °С. Дощі в основному охоплять західні, центральні та північні регіони. Східні й південні області, за словами Кібальчича, залишаться з дефіцитом опадів.

Коли спаде спека

Після 10 вересня, орієнтовно, синоптик прогнозує на більшій частині Європи встановлення антициклональної діяльності. Це прямо позначиться і на кількості опадів. Зокрема, на території України у цей період дощів буде мало. У східних та південних регіонах намітиться тенденція до посилення ґрунтової посухи й пожежної небезпеки у лісових зонах. Температура повітря поступово почне знижуватись як у денний час, так і вночі. Мінімальні значення температури становитимуть близько +6…+13 °С, вдень повітря прогріватиметься до +19…+25 °С. У південній половині традиційно тепліше — близько +12 ... +18 ° С вночі та +22 ... +28 ° С вдень.

Коли можливі заморозки

Як пояснює Кібальчич, внаслідок скорочення світлового дня, а також за рахунок низької відносної вологості на поверхні ґрунту в третій декаді місяця відзначатимуться заморозки. У західних областях, а також місцями по півночі країни в окремі ночі заморозки фіксуватимуться навіть у повітрі.

"Середньомісячна температура вересня 2023 року прогнозується в межах +15...+20 °С, що на 1-3 °С вище за середні багаторічні показники. Кількість опадів складе приблизно 25-65 мм; у західних регіонах місцями 75-110 мм, що в межах кліматичної норми, місцями нижче за норму на 25-35%", — підсумовує метеоролог.

Температура, погода, Європа, карта, вересень
Карта відображає прогноз відхилення середньомісячної температури від норми у вересні 2023 в Європі. Дані чисельної моделі CFS

Нагадаємо, про перші заморозки говорила раніше "Телеграфу" вчена Українського гідрометінституту Вазіра Мартазінова. Наприкінці осені погода може нагадувати зимову.