Україна може почати повертати військовозобов’язаних з-за кордону: деталі

Читать на русском
Автор
14090
minfin.com.ua

За дачу хабара, підробку документів та ухилення від мобілізації можуть змусити відповідати

Україна може почати домагатися екстрадиції військовозобов’язаних, які виїхали за кордон на підставі підроблених довідок військово-лікарської комісії (ВЛК).

Про це ввечері в четвер, 31 серпня, в ефірі національного телемарафону заявив голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія. Відео його заяви вже тиражується у соцмережах.

На тлі масштабних перевірок ВЛК нардеп наголосив, що відповідальність несуть не лише ті, хто видав довідку за гроші, а й ті, хто купив її та скористався нею. Наразі правоохоронці не мають змоги притягнути порушників за кордоном до відповідальності, проте останнім часом посилилася міжнародно-правова допомога.

Так, українські правоохоронці можуть звернутися до колег практично у будь-якій країні світу (за винятком росії) із запитом про видачу військовозобов’язаних громадян, які незаконно виїхали з України.

"Що буде з людьми, які це робили? Вони нестимуть відповідальність за законами за дачу хабара, за підробку документів, за ухилення від мобілізації", — наголосив Арахамія.

Варто зауважити, що 30 серпня президент України Володимир Зеленський висловлювався на засіданні РНБО про проблеми проходження ВЛК та обіцяв неприємності тим, хто виїхав з України за купленими довідками.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, як в Україні вирішили спростити проходження військово-лікарняної комісії.