Зеленський змінює міністра оборони: що відомо про кандидата Рустема Умерова

Читать на русском
Автор
11836
Рустем Умеров
Рустем Умеров

Глава держави підтвердив зміну глави МОУ

У військовому керівництві України відбудеться важлива ротація – Рустем Умеров замінить Олексія Резнікова на посаді голови Міністерства оборони.

Це підтвердив президент Володимир Зеленський у своєму традиційному відеозверненні за підсумками неділі, 3 вересня. За його словами, рішення про зміну міністра оборони буде розглянуто парламентом наступного тижня.

"Олексій Резніков пройшов ці понад 550 днів повномасштабної війни. Вважаю, що Міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як з військовими, так і з суспільством в цілому", — повідомив він.

За словами Зеленського, Верховна Рада добре знає Умерова, тому не сумнівається, що нардепи підтримають його кандидатуру.

UPD: Інформацію про це також підтвердив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, який повідомив, що цього тижня звільнять міністра оборони Резнікова та голову ФДМУ Умерова, після чого останнього призначать на посаду міністра оборони. При цьому він додав, що жодних інших кадрових рішень на цьому тижні не буде.

Як відомо, Умеров пройшов на виборах до Верховної Ради у 2019 році за списком від партії "Голос", проте залишався нардепом до вересня 2022 року, коли його призначили на посаду голови Фонду держмайна.

Після початку вторгнення рф він брав участь у переговорах з росією у складі української делегації. Тоді з’являлися повідомлення, що він разом із російським олігархом Романом Абрамовичем був отруєним, сам Умеров це заперечував.

Умеров походить з кримськотатарської родини, яку радянська влада насильно депортувала до Узбекистану 1944 року. Є мусульманином-сунітом.

З 2007 року є радником лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. У 2012 році став співзасновником та членом правління Кримської Міжнародної Бізнес Асоціації. Кар’єру він починав у компанії Lifecell, а з 2010 року обіймав керуючі посади у компаніях ICG Investments, iCapital та ASTEM.

Має дипломи бакалавра зі спеціальності економіка та магістра зі спеціальності фінанси, які отримав у Національній Академії Управління.

Як повідомлялося раніше, окрім зміни міністра оборони, в Україні очікується призначення нового міністра культури. За попередніми даними, цю посаду може обійняти Юлія Федів