В ООН не побачили доказів того, що росія вчиняє геноцид в Україні: бракує "потреби"

Читать на русском
Автор
4190
Ерік Месе
Ерік Месе. Фото ООН

В ООН просять не виокремлювати питання геноциду з поміж інших воєнних злочинів росіян

У Міжнародній комісії ООН з України через 558 днів повномасштабного вторгнення не знайшли доказів того, що росія здійснює геноцид проти українського населення. В організації заявили, що розслідування продовжиться.

Про це на прес-конференції з журналістами заявив голова комісії Ерік Месе, повідомляє "Радіо Свобода". Він підкреслив, що в ООН "прекрасно усвідомлюють занепокоєння та закиди у цьому злочині".

За словами голови Міжнародної комісії, у них немає достатніх доказів, які б відповідали юридичній кваліфікації Конвенції про геноцид.

"Ми досліджуємо це крок за кроком. Ви пам'ятаєте, що це питання наміру, наміру злочинців. Має бути "потреба" знищити певну групу. І таке знищення, згідно з Конвенцією, має бути фізичним чи біологічним. Це ті жорсткі умови, які підтверджені судовою практикою", — додав Месе.

Водночас він додав, що комісія виявила у російських ЗМІ низку заяв, які можна кваліфікувати як підбурювання до геноциду. Яких висновків в ООН на даний момент немає, але організація має намір дотримуватися "певної лінії" і продовжить розслідування. Також Ерік Месе зазначив, що питання геноциду в Україні не потрібно розглядати окремо від інших військових злочинів росіян.

"Як ви знаєте, ми виявили велику кількість військових злочинів. Ми виявили, що принаймні на дві теми, а саме тортури та атаки (з енергетичної інфраструктури України – ред.) з жовтня 2022 року, питання полягає в тому, чи слід розглядати їх як злочини проти людяності… І ми визначили, що є ознаки того, що це може бути злочином проти людяності. Тому я вважаю, що корисно подивитися на все у контексті", – підсумував Ерік Месе.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що в ООН зацікавлені у відновленні зернової угоди та направили росії "привабливі пропозиції".