Війна — день 558: на фронтах йдуть важкі бої, окупанти не припиняють обстрілу міст

Читать на русском
Автор
18426
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне 4 вересня

Українські військові продовжують вести наступальні дії на заході Запорізької області та просуваються під Бахмутом, а росіяни, своєю чергою, продовжують вести тактику нічних ударів, у тому числі й по портовій інфраструктурі. При цьому, попри успіхи ЗСУ, стає все більш очевидним, що до кінця поточного року повного звільнення української території від російських загарбників не буде, а експерти прогнозують, що війна затягнеться щонайменше до 2025 року.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Протягом дня росіяни здійснили 18 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 119 вибухів.

22:00 рф перекидає резерви з інших напрямків, щоб утримати Бахмут, – Defense Express.Окупанти розуміють, що обвал фронту на цьому напрямку може призвести до великого відступу.

21:00 Міністерство оборони Бельгії викупило у Німеччини ракети Sea Sparrow, повідомляє видання L’Echo з посиланням на канцелярію міністра оборони Бельгії Людовіна Дедондера.

За даними видання, всього Бельгія викупила 14 ракет, 8 з яких передадуть Україні.

19:00 Сили оборони України продовжують вести наступальну операцію на Мелітопольському напрямі та закріплюються на досягнутих рубежах. Протягом доби сталося 22 бойові зіткнення.

17:00 Рішення про передачу Україні крилатих ракет Taurus лежить на столі у канцлера Німеччини Олафа Шольца, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

16:00 Виявляється, у минулу п’ятницю, 1 вересня, російський бойовий вертоліт Ка-52 упав в Азовському морі, двоє пілотів, за попередніми даними, врятувалися. Про це пише російський Telegram-канал Baza.

15:00 Міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні поки що "не має достатньо доказів", що в країні відбувається геноцид, заявив голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Месе.

14:00 Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган після зустрічі з російським диктатором володимиром путіним оголосить "дуже важливе" повідомлення щодо "зернової угоди".

13:00 У всіх областях України було оголошено сигнал повітряної тривоги. Це пов'язано зі злетом російського МіГ-31, який є носієм ракет "Кинджал".

12:00 У Сумській області затримали чергового інформатора російських спецслужб. Житель Шосткинського району збирав інформацію, катаючись власним автомобілем, і розповідав про чисельність і переміщення українських військ у прикордонному із рф регіоні. Наразі підозрюваний перебуває в ув'язненні, йому загрожує довічне.

11:00 Міністр оборони Олексій Резніков подав заяву про відставку. Судячи з усього, його все ж таки замінить Рустем Умєров, який раніше очолював Фонд держмайна.

10:00 Цієї ночі росіяни запустили по Україні 32 "шахеди", повідомили в Повітряних Силах ЗСУ. 23 безпілотники вдалося успішно знищити нашим засобам ППО.

9:00 Військові відзвітували про свіжу статистику втрат російської армії на фронті:

Втрати армії рф в Україні 04.09.2023
Втрати армії рф в Україні 04.09.2023

8:00 У Генштабі ЗСУ поділилися ранковим зведенням новин із фронту:

Вночі та вранці російські окупанти обстріляли три прикордонні райони Сумщини. Було зафіксовано 19 вибухів, повідомляє "Суспільне".

Також зранку росіяни атакували Дніпропетровщину — у Дніпровському районі є "приліт", почалася пожежа. За попередніми даними, без жертв.

7:00 Українським захисникам вдалося прорвати першу лінію оборони окупантів і тепер очікується більш швидке просування. Уже зараз ЗСУ тиснуть на слабшу другу лінію оборони. Є просування як на Бахмутському, так і Запорізькому напрямках. Більше деталей — в аналізі карт бойових дій від Інституту вивчення війни.

Карта боїв за Бахмут 04.09.2023
Карта боїв за Бахмут 04.09.2023

6:30 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли пропустити:

  • цієї ночі росіяни вкотре атакували південь України за допомогою "шахедів". Найбільше уваги вони "приділили" Одеській області — її південним районам поблизу кордону із Румунією. Дані про наслідки удару уточнюються;
  • в Інституті вивчення війни (США) заявили, що українська армія має нові успіхи на Запорізькому та Бахмутському напрямку. Щодо останнього: наші воїни начебто контролюють південну частину Кліщіївки;
  • в ПАР заявили, що за результатами проведеного розслідування не було виявлено фактів щодо передачі зброї російській армії. Як відомо, у цьому африканську країну підозрювали минулоріч, коли із її порту вийшло судно із підозрілим вантажем;
  • у Підмосков'ї сталася масштабна пожежа на одному із складів лакофарбових виробів. Вогонь охопив територію площею близько 1200 кв. метрів.

00:00 Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Франція розпочне готувати українських пілотів. Примітно, що країна переважно озброєна літаками власного виробництва і не має на озброєнні американських F-16.

Про те, що відбувалося 1 вересня, читайте у матеріалі: Війна — день 555: Україна зустрічає нову осінь помітними успіхами на фронті

Інформацію за 2 вересня дивіться за посиланням: Війна — день 556: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти тиснуть на сході

З даними за 3 вересня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 557: ЗСУ розвивають успіх на південному фронті, на що окупанти "відповідають" ударами по містах