Війна — день 555: Україна зустрічає нову осінь помітними успіхами на фронті

Читать на русском
Автор
21272
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 1 вересня 2023 року. Поки українські діти всіма силами намагаються здобути освіту в умовах війни та йдуть до шкіл, військові кров’ю і потом продовжують звільняти все нові метри української землі. Не можуть радувати й нові досягнення, — Україна вже здатна вражати цілі на відстані 700 кілометрів і збирається збільшувати зону ураження.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 вересня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент України Володимир Зеленський ймовірно може відвідати Нью-Йорк у другій половині вересня, щоб виступити на засіданні Генасамблеї ООН.

Атаки росіян стали більш економними, — судячи з усього, вони накопичують ракети для ударів по енергоінфраструктурі України взимку, заявила начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк.

22:00 В росії заявили про спробу України здійснити нову атаку безпілотників та про роботу ППО в Білгородській області.

21:00 Координатор стратегічних комунікацій Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі прокоментував збільшення кількості ударів України по території росії: "Нічого не змінилося в нашій політиці щодо ударів по росії, ми їх ні заохочуємо, ні сприяємо їм. Ми зосереджені на тому, щоб Україна могла відвоювати власну територію на власній землі".

20:00 Білорусь звинуватила Польщу у порушенні кордону, — заявила, нібито 1 вересня польський Мі-24 залетів на 1200 метрів на територію Білорусі. У зв'язку з цим у МЗС Білорусі викликали тимчасового повіреного у справах Польщі.

19:00 Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача. Цього разу вона повністю була присвячена питанням ситуації на фронті.

"Сьогоднішня Ставка лише про фронт. Детально – Харківщина, Донбас. Детально – південь: Запоріжжя, лівий берег Херсонщини. Детально – евакуація поранених. Детально – плани ворога. Робимо все, щоб дати більше сили нашим воїнам", — написав президент.

18:00 Армія рф вдень завдала артилерійського удару по місту Середина-Буда Сумської області. Осколкові поранення отримали четверо місцевих жителів, повідомляють у Генпрокуратурі. Зафіксовано пошкодження 16 багатоквартирних будинків, 12 приватних домогосподарств, обʼєкта критичної інфраструктури, 5 адміністративних будівель та установ, 3 закладів освіти, магазину та транспортних засобів.

17:00 Україна повернула додому із російського полону 11 дітей. Наймолодшій дитині всього 2 роки. Про це керівник Офісу президента Андрій Єрмак написав у своєму Telegram-каналі.

16:00 Збройні сили України прорвали першу лінію оборони у Запорізькому напрямку у районі населеного пункту Роботине. Про це сказав голова розвідцентру Сил оборони Естонії полковник Марґо Гросберґа.

15:00 У росії відреагували на партнерство між британською компанією BAE Systems з виробництва озброєнь та України. У кремлі заявили, що британські об'єкти з виробництва зброї, яка використовується проти росії, на території України стануть мішенню для путінських солдатів, передає Reuters.

14:00 Два вантажні судна "Анна-Тереза" та "Ocean Courtesy" вийшли з одеського порту "Південний" тимчасовим коридором для цивільних суден. Кораблі було заблоковано в Україні з перших днів війни, оскільки прибули вони незадовго до її початку. На їхньому борту — 56 тисяч тонн чавуну та 172 тисячі тонн залізорудного концентрату.

13:00 росія вивела на бойове чергування міжконтинентальну балістичну ракету "Сармат", яка здатна нести ядерний заряд. Про це повідомляють у росЗМІ.

12:00 Володимир Зеленський заявив, що питання про деокупацію Криму можна вирішити військовим чи дипломатичним шляхом. Однак це залежатиме від супротивника. Про це глава держави сказав під час відкриття бізнес-форуму Європейського дому Амброзетті в Італії.

11:00 Під Бахмутом бійці підрозділу CODE 9.2. за ніч вразили техніки росіян більш ніж на $5 млн. Один ударний дрон знищив танк Т-80, гаубицю САУ 2С1 та танковий мостоукладач МТУ-90. Про це повідомляє СтратКом ЗСУ.

10:00 ГУР МО опублікувало епічне відео полювання двох вертольотів та літака окупантів на український дрон у районі мису Тарханкут в окупованому Криму. В результаті безпілотник повернувся на базу неушкодженим.

9:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітав українських школярів із початком нового навчального року. Він опублікував звернення від військових, котрі знайшла власні аргументи, аби мотивувати учнів навчатися.

Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії рф в Україні 01.09.2023
Втрати армії рф в Україні 01.09.2023

8:30 За даними Генштабу ЗСУ, минулої доби вздовж усієї лінії фронту відбулося понад 25 бойових зіткнень із ворогом.

7:00 За минулу добу українські захисники продовжували контрнаступальні дії поблизу Бахмута на Донеччині та на заході Запорізької області. Попередньо — є просування та успіхи на обох ділянках фронту. Росіяни ж продовжують активні операції на рубежі Куп’янськ — Сватове — Кремінна, також під Бахмутом та поблизу Авдіївки, однак безуспішно. Про це інформує Інститут вивчення війни (ISW).

Карта боїв за Бахмут 01.09.2023
Карта боїв за Бахмут 01.09.2023
Карта боїв у Запорізькій області 01.09.2023
Карта боїв у Запорізькій області 01.09.2023
Карта боїв під Роботиним 01.09.2023
Карта боїв під Роботиним 01.09.2023

6:00 Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • під ранок росіяни атакували Україну "Калібрами" — сигнали тривоги звучали у більшості регіонів країни. Тривога тривала близько години, моніторингові пабліки повідомляли про вибухи на Вінниччині та Житомирщині. Деталі уточнюються;
  • неспокійно було і в російському Пскові, де місцеві жителі чули звуки вибухів та перестрілки. Цілком імовірно, що останнє — це стрілецька зброя, із якої намагалися збити невідомі безпілотники. Цікаво, що основне дійство відбувалося поблизу місцевого аеродрому "Хрести";
  • компанія Raytheon має виготовити для України ракети класу "повітря-повітря" AMRAAM. Про це йдеться на сайті Пентагону, який, власне, і здійснив замовлення партії такого озброєння для нашої держави. Слід зауважити, що згадані ракети мають середню дальність влучання;
  • перші десять танків Abrams, котрі освоювали наші захисники за кордоном, можуть надійти в Україну вже у вересні, — Politico;
  • українці, котрі виїхали за кордон за підробленими медичними довідками, можуть бути екстрадійовані на Батьківщину майже із будь-якої країни світу. Про це заявив очільник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

00:00 У Пскові чути автоматні черги, місцеві канали пишуть про відбиття атаки безпілотників.

Карта бойових дій від DeepState на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій Україна 01.09.2023
Карта бойових дій Україна 01.09.2023

Інформацію за 29 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 552: ЗСУ наступають на півдні, окупанти тиснуть у районі Куп’янська

З даними за 30 серпня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 553: ракетний обстріл Києва та Одеси, ЗСУ просуваються в районі Бахмута

Про те, що відбувалося 31 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 554: ЗСУ прориваються на півдні, на території росії все частіше звучить "бавовна"