Війна — день 554: ЗСУ прориваються на півдні, на території росії все частіше звучить "бавовна"

Читать на русском
Автор
19849
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові розвивають успіх на двох напрямках, тоді як російські спроби наступати поступово видихаються через серйозні втрати. Щоб відновити сили, окупанти проводять перекидання військ на східний напрямок і намагаються відновити рух на Куп’янському та Бахмутському напрямах.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 31 серпня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 "Критикувати повільні темпи контрнаступу – це все одно, що плювати в обличчя українському солдату, який щодня жертвує своїм життям, просуваючись вперед і звільняючи один кілометр української землі за іншим. Я б радив усім критикам стулити пельку. Приїжджайте в Україну і спробуйте самі звільнити один квадратний сантиметр", — заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба перед неформальною зустріччю очільників МЗС держав ЄС в іспанському Толедо.

22:00 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні повідомив, що доручив почати виробляти зброю дальністю понад 700 км.

21:00 Над російським Брянськом чули кілька вибухів, — військові рф заявляють про нібито збиття українського безпілотника.

20:00 росія забрала з Курильських островів системи ППО, ймовірно, їх перекинули для використання у війні проти України, — пише японське ЗМІ Kyodo News з посиланням на супутникові знімки американської компанії MaxarTechnologies.

19:00 По аеродрому у Курську вдарили дрони… з картону: журналіст показав відео випробувань.

18:00 Найбільша британська оборонна фірма BAE Systems погодилася виробляти зброю для України. Одним із проєктів стане спільне виробництво в Україні легкої гаубиці L119 компанії BAE, повідомляє CNN.

17:00 Українські військові минулої доби ліквідували близько 200 російських окупантів та знищили 6 складів боєприпасів росіян на Таврійському напрямку.

16:00 Секретар РНБО Олексій Данілов показав у дії нову українську ракету. Натякнув, що нова розробка використовуватиметься на території ворога і не тільки.

15:00 За словами Зеленського F-16, прибудуть до України на початку 2024 року.

14:00 Олександр Сирський: "Бахмутський напрямок. Є позитивна динаміка на ділянках фронту".

13:00 "Наша армія не настільки велика": Данілов зробив заяву про втрати на фронті.

12:00 СБУ вже встановила близько 3,5 тисяч організаторів та учасників псевдовиборів на окупованих територіях України. Усі подібні випадки документуються.

11:00 В американській розвідці впевнені, що повномасштабна війна рф проти України влаштувала серйозні перебої в глобальних поставках продовольства. Через це ціни зросли, як і загрози для продовольчої безпеки в бідних країнах Близького Сходу та Північної Африки. Про це говорили під час засідання Конгресу США.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих на фронті окупантів:

Втрати армії рф в Україні 31.08.2023
Втрати армії рф в Україні 31.08.2023

9:30 Цієї ночі росіяни вдарили по Дніпропетровщині. Відомо про пошкодження будинків та ліній електропередач у Сінельниківському районі.

8:00 Минулої доби на лінії фронту відбулося понад 40 бойових зіткнень із ворогом. Такі дані повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

7:00 Протягом минулої доби, 30 серпня, російські війська продовжували наступ на лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна, однак особливих успіхів у цьому не мали.

Карта боїв на Луганщині 31.08.2023
Карта боїв на Луганщині 31.08.2023

На південних підступах до Бахмута тривають українські військові операції, були зафіксовані бойові зіткнення із противником.

Карта боїв на Донбас 31.08.2023
Карта боїв на Донбас 31.08.2023
Карта боїв за Бахмут 31.08.2023
Карта боїв за Бахмут 31.08.2023

Продовжуються контрнаступальні дії ЗСУ і на південному напрямку фронта, де основні зусилля концентруються в Запорізькій області, зокрема поблизу нещодавно звільненого Роботиного. Про все це інформує Інститут вивчення війни (ISW), користуючись даними із відкритих джерел.

Карта боїв на Запорізькому напрямку 31.08.2023
Карта боїв на Запорізькому напрямку 31.08.2023

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли пропустити:

  • вночі на території кількох регіонів України оголошувалася повітряна тривога. Існувала загроза артилерійського обстрілу Дніпропетровщини. Наразі дані про можливі наслідки уточнюються;
  • командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський заявив, що за минулу добу на Таврійському напрямку вдалося знищити 58 російських окупантів. Ще 177 отримали поранення;
  • "Ми побачили, що українці знову перевершили сподівання", — прокоментував контрнаступ ЗСУ генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він підкреслив, що зусилля наших захисників під час просування на різних напрямках фронту справді докладаються величезні, однак зупинятися на досягнутому Київ не збирається;
  • Європа може почати модернізовувати старі снаряди, аби відправити їх Україні. "Якщо країни-члени не в змозі надати більше зі своїх запасів, для них це – лише стимул збільшити виробничі потужності і зробити це швидше і якісніше. Más y más rápido (більше і швидше, – ред.)", – заявив топ-дипломат ЄС Жозеп Боррель.

3:00 ЄС планує щорічно виділяти для України 5 мільярдів євро на озброєння та навчання військових із 2024 по 2027 рік.

1:00 КНДР і росія активно просуваються у питанні укладання угоди на постачання артилерійських снарядів, кажуть у США

00:00 За день у Нікополі впало 10 російських снарядів із важкої артилерії через що пошкоджено будівлі двох приватних підприємств, багатоповерхівку та сім автомобілів.

Про те, що відбувалося 28 серпня, читайте у матеріалі: Війна — день 551: ЗСУ прориваються на півдні, але окупанти чинять відчайдушний опір

Інформацію за 29 серпня дивіться за посиланням: Війна — день 552: ЗСУ наступають на півдні, окупанти тиснуть у районі Куп’янська

З даними за 30 серпня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 553: ракетний обстріл Києва та Одеси, ЗСУ просуваються в районі Бахмута