Чи призначать субсидію на будинок, який пошкодило під час війни: деталі

Читать на русском
Автор
Призначення житлових субсидій здійснюється за екстериторіальним принципом
Призначення житлових субсидій здійснюється за екстериторіальним принципом. Фото Сегодня

Право на отримання виплат субсидії на пошкоджене житло мають не всі — кого це стосується

Через повномасштабне вторгнення рф на територію України багато людей опинилися в скрутному становищі — хтось залишив свій дім, хтось залишився без роботи, у когось доходи значно зменшились. Для усіх цих категорій громадян них постає питання, як оплачувати житлово-комунальні послуги, оскільки з початком опалювального сезону сума платіжки суттєво збільшується через появу послуги опалення.

У зв'язку з війною та загальною ситуацією, в якій опинилися українці, до Положення про порядок призначення житлових субсидій внесли зміни. Відповідно до них при визначенні права на субсидію особам, які мають у власності більш ніж одне житлове приміщення, не враховується житло, знищене чи непридатне для проживання внаслідок бойових дій або з інших причин, пояснює начальниця відділу безоплатної правової допомоги Харківського місцевого центру з надання БВПД Наталія Ярошенко.

"При цьому має бути відповідна інформація в державному реєстрі майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, або наявне документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування такого факту знищення/пошкодження житлового приміщення", — наголошує Ярошенко.

Потрібно пам'ятати, що розрахунок розміру житлових субсидій в опалювальний сезон домогосподарствам, розташованим у населених пунктах, які потрапили в район проведення воєнних (бойових) дій, здійснюється на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства або фактичного місця проживання особи та акта про відсутність централізованого постачання теплової енергії та/або природного газу. Такий акт складається органами місцевого самоврядування.

"Якщо особа намагається подати документи на субсидію саме на те житло, яке пошкоджене/зруйноване, і в цьому житлі відсутнє нарахування комунальних послуг, то така заява суперечить самому визначенню субсидії, і така особа не має права на отримання виплат субсидії на пошкоджене житло", — каже Наталія Ярошенко.

Раніше "Телеграф" писав, як заборгованість за комунальні послуги може призвести до позбавлення субсидії.