Україна повернула під свій контроль "Вишки Бойка": проведено унікальну операцію ГУР (відео та карти)

Читать на русском
Автор
9142
"Вишки Бойка" збудували у 2010 та 2012 роках
"Вишки Бойка" збудували у 2010 та 2012 роках. Фото росЗМІ

Під час спецоперації силовики здобули трофеї

Україна повернула під контроль так звані "Вишки Бойка", розташовані у Чорному морі. Вони були окуповані росіянами із 2015 року.

Про успішну операцію повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України. Там уточнили, що з початку повномасштабної війни противник використовував вежі як вертолітні майданчики та для розміщення коштів РЛС.

"Унікальну операцію щодо встановлення контролю над "Вишками Бойка" провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема, під контроль було повернуто бурові платформи "Петро Годовалець" та "Україна", а також СПБУ "Таврида" та СПБУ "Сиваш", — повідомили розвідники.

Також у ГУР розповіли, що під час операції вдалося захопити цінні трофеї. Зокрема це запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС "Нева", яка може відстежувати рух суден у Чорному морі.

"Під час однієї з фаз операції відбулося протистояння між українськими спецназівцями на катерах і російським винищувачем Су-30. Внаслідок бою російський літак отримав пошкодження і змушений був відступити", — повідомили у розвідці.

Для довідки. "Вишки Бойка" являють собою дві плавучі бурові установки "Петро Годованець" (2010 року побудови) та "Україна" (2012 року). Їх називають на честь тодішнього міністра палива та вугільної промисловості Юрія Бойка.

Після будівництва вишок з’ясували, що їх закупили на сотні мільйонів доларів дорожче за ринкову ціну. Це назвали однією із найбільших корупційних схем в історії України.

Бурові платформи спочатку були розташовані за 100 кілометрів від Одеси та за 150 км від узбережжя Криму.

Вишки до 2015 року

У 2015 році окупанти відбуксували вишки ближче до Криму. Про поточне розташування вишок точної інформації немає.

Вишки Бойка відбуксирували ближче до Криму
Попередньо, вишки розташовані зараз так

Раніше "Телеграф" писав про те, що в червні 2022 року Україна завдала удару по "Вишкам Бойка".