Скандал набирає обертів: Подоляк пояснив слова про Китай та Індію

Читать на русском
Автор
11698
Михайло Подоляк
Михайло Подоляк. Фото Соцсети

Зараз глобальний світ ширший, ніж навіть найпродуманіші регіональні національні інтереси

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк прокоментував своє висловлювання щодо того, що Індія та Китай мають слабкий інтелектуальний потенціал.

Про це Подоляк написав на своїй сторінці у соціальній мережі Х (раніше — Twitter, — Ред.) у середу, 13 вересня. За його словами, Туреччина, Індія, Китай, а також низка інших держав дедалі чіткіше виправдовують претензії на глобальні ролі у сучасному світі.

"Класична російська пропаганда: вирвати з контексту, спотворити сенс, масштабувати для поділу цільових аудиторій за допомогою провокації конфлікту. Звичайно, Туреччина, Індія, Китай та інші регіональні держави все більш і чітко виправдовують свої претензії на глобальні ролі в сучасному світі — і для цього є всі причини: історичні, економічні, культурні, наукові та політичні. І ці ролі вже давно набагато більші, ніж у росії", — сказав він.

Подоляк підкреслив, що вже зараз глобальний світ ширший, ніж навіть найпродуманіші регіональні національні інтереси.

"Глобальний світ заснований на стабільності та передбачуваності, на раціональності та стратегії, на міжнародному праві та чітких правилах гри. Сьогодні ми бачимо, як росія демонстративно намагається підірвати основи глобального світу, намагаючись порушити міжнародне право", — йдеться у повідомленні.

На думку радника глави ОП, чим раніше росія програє, тим більше шансів у світу повернутися до стабільності.

"Так чи інакше, ігнорувати це нераціонально через ситуативні та регіональні економічні інтереси, оскільки це має довгострокові наслідки. Чим раніше росія програє, тим більше шансів у світу повернутися до стабільності та правил гри. Завдання великих держав – прискорити цей момент", — підсумував. він.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Михайло Подоляк зробив скандальну заяву на адресу Китаю та Індії, сказавши таке:

"У чому проблема сучасного світу? У чому проблема Індії та Китаю? Проблема цих країн у тому, що вони не аналізують наслідки власних кроків. Слабкий інтелектуальний потенціал у цих країн, на жаль. Так, вони вкладаються в науку, так, Індія послала місяцехід і вже їздить поверхнею Місяця, але це не говорить про те, що країна точно розуміє, що таке сучасний світ. Ці країни сьогодні на цій війні (війні в Україні — Ред.) заробляють, ефективно заробляють. Так само як Турецька Республіка і це в принципі національні інтереси. Гарно звучить — "ми дотримуємося потреб наших національних інтересів".

У зв’язку з цим його розкритикували в мережі, а потім Пекін звернувся з вимогою пояснити ці висловлювання.