Ці українські прізвища оповиті таємницею: перевірте себе у списку загадкових родових імен

Читать на русском
Автор
15214
Вікіпедія

Їх десятки або навіть сотні

Прізвища українців можуть багато розповісти про свого носія. Проте існують родові імена, походження яких досі оповиті таємницею.

Як зазначає видання Сурма, в Україні є десятки із сотні прізвищ, які піддаються систематизації, але "якійсь таємничій і не до кінця зрозумілій". За приклад наводиться прізвище Масляк.

"Прізвище здається "прозоре" за походженням. Однак дехто виводить його він арабського воєначальника Масламака, сина халіфа і нащадка пророка Мухамеда, який воював в Україні в VIII столітті нашої ери. Однак, це легенди і міфи, а може й правда Давньої України. Але підемо далі – Масляк. Маслак, Маслюк, Маслик, Маслік. В основі лежить масл-, а далі чомусь чергуються всі голосні літери алфавіту. Візьмемо практично будь-яку іншу основу, яка абсолютно "непрозора" і так чи інакше, підставляючи почергово всі голосні літери, створимо українські прізвища. Як це? Чому так?", — запитують автори статті.

Також загадкові і прізвища із закінченнями — но, наприклад, Дахно, Лахно, Кахно, Махно, Вахно, Тахно. Тут вже інший підхід у створенні родових імен, "але що вони означають?"

Також покриті таємницею і прізвища із закінченням — ман, наприклад, Бритьман, Сурман, Котьман, Бікман, Бацман.

"Останнє з них з данської означає "човняр". Звідки взялися данці на Полтавщині? Чи може це нащадки вікінгів і цим прізвищам не менше 1 500 років? А прізвища на Полтавщині і Київщині Демідіон, Завізіон, Аріон, Фаріон тощо. Вони теж очевидно класифікуються за закінченням -іон. А полтавські прізвища Хавер, Івер і схожі на них. Усі вони зустрічаються серед реєстрових списків козацьких полків, а нині серед селян Полтавщини. А скільки років таким українським прізвищам як Передерій, Передрій? Дві-три тисячі років чи набагато більше, бо ж "передрая" перською мовою в давнину означало "скіф заморський", — зазначають журналісти.

Ще загадкові українські прізвища:

  • Бузяк;
  • Гмиря;
  • Гуржій;
  • Дзиза (Зиза);
  • Жога;
  • Кондуфор;
  • Таратута;
  • Щорс.

Нагадаємо, що дізнатися, звідки родом твої предки, можна по закінченню прізвища.