Рік роботи "народного супутника": ГУР повідомило про успіхи та подякувало Притулі

Читать на русском
Автор
Супутник ICEYE вже приніс багато користі
Супутник ICEYE вже приніс багато користі. Фото datacenterdynamics.com

Можливості супутника дозволяють щодня отримувати критично важливі для бойових операцій розвідувальні дані

Головне управління розвідки Міноборони підбило підсумки року роботи "Народного супутника", або космічного апарату ICEYE. Як повідомляється, завдяки йому вдалося знищити велику кількість окупантів та їхньої техніки, у тому числі й під час атаки по Севастопольській бухті.

20 вересня 2023 року виповнюється рівно рік з того моменту, як ГУР отримало апарат, повідомляється в Telegram-каналі відомства. Розвідники також опублікували декілька фотографій з результатами роботи супутника.

"Протягом цього року "народний супутник" приніс безліч користі у нашій боротьбі за свободу – його можливості дозволяють нам щодня отримувати критично важливі для бойових операцій розвідувальні дані та спалювати тонни ворожої смертоносної техніки!", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, в ході атаці на Севастопольську бухту, яка була здійснена 13 вересня 2023 року, зокрема завдяки даними ICEYE, було знищено російський десантний корабель "мінськ" та підводний човен "ростов на дону".

"Висловлюємо глибоку подяку всім громадянам та волонтерам, які приєдналися до збору, фонду Сергія Притули та Ігорю Лаченкову, й забезпечили українським розвідникам чудову видимість із космосу!", — додали в ГУР.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в червні 2022 року Сергій Притула разом з блогером Ігорем Лаченковим відкрили збір на три ударні безпілотники Bayraktar. Проект був названий "Народний Байрактар", а сума, яку потрібно було в результаті зібрати, становила $15 мільйонів (близько пів мільярда гривень). Загалом за три дні українці зібрали потрібну суму і навіть більше. Цих грошей вистачило б не на три, а на чотири "Байрактари". Незабаром Сергій Притула заявив, що компанія Baykar Makina дала Україні три "Байрактари" безкоштовно, а на зібрані гроші Україна придбала доступ до бази даних супутників компанії ICEYE.