Якщо ракети не "покладуть" енергосистему: українцям розповіли, за якої температури взимку можуть відключати світло

Читати російською
Автор

Українська ППО вже не та, що торік

росіяни вже розпочали атаки на енергетичну інфраструктуру України. Перші ракети прилетіли минулого тижня. У зв’язку з цим багатьох українців уже почало цікавити питання зими.

Із цим питанням "Бізнес-Телеграф" звернувся до експертів. Так, наприклад, старший аналітик компанії Dragon Capital Денис Саква вважає, що особливість цього опалювального сезону полягає в тому, що ми входимо до нього меншим запасом міцності через втрачені або пошкоджені енергоб’єкти та електромережі, які поступово відновлюємо.

"Гарна новина в тому, що система ППО працює набагато краще та підсилюється новітніми системами. Але графіки відключень світла почнуть працювати в разі результативних обстрілів.

"Без обстрілів ми можемо пройти зиму без значного дефіциту. Та бізнесу все ж треба мати резервні джерела живлення. Це потрібно для попередження аварій в разі відключення світла", — радить Саква з Dragon Capital.

На думку директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, якщо атаки не будуть результативними і вдасться зберегти енергосистему від серйозних пошкоджень, то до температури 7 градусів за Цельсієм у нас може не бути відключень.

"За мінус 10-12 буде працювати доволі м’який графік відключень — три-чотири години без світла на добу", — каже експерт.

Більше про те, як енергетика України працюватиме взимку ви можете прочитати у повній версії матеріалу "Телеграфа" під назвою "Чи будуть вимикати електрику: наскільки українська енергосистема готова до зими".

Раніше ми писали про те, що в "Укренерго" дали прогноз з приводу зими 2024 року.