Бойовики ХАМАС розстріляли двох вчених із України: подробиці

Читать на русском
Автор
6922
В Ізраїлі зростає кількість жертв через напад ХАМАСу
В Ізраїлі зростає кількість жертв через напад ХАМАСу. Фото Getty Images

Пара переїхала до Ізраїлю понад 30 років тому

В Ізраїлі продовжують виринати звірства бойовиків ХАМАС. Вчора повідомлялося, що терористи вбили 40 дітей в одному із прикордонних поселень, а сьогодні стало відомо про вбивство двох вчених із України.

Про загибель подружжя Гредескул повідомив академік російської академії наук Олексій Хохлов. Також вони перебувають у списку загиблих під час нападу бойовиків ХАМАС, який опублікувало видання Newsru.co.il.

Двоє відомих радянських учених Сергій та Вікторія Гредескул родом із Харкова. Чоловік і дружина переїхали до Ізраїлю в 1992 році і оселилися в місті Офакім, де у власному будинку їх розстріляли бойовики. Обом було понад 80 років.

Відомо, що Сергій Гредескул закінчив Харківський університет, після чого проводив дослідження у Харківському фізико-технічному інституті та фізико-технічному інституті низьких температур АН України. У співавторстві написав монографію "Вступ до теорії неупорядкованих систем", а також був автором понад 100 наукових статей.

Його дружина Вікторія була професором математичних наук. Чоловік та дружина з першого дня повномасштабного вторгнення виступали проти нападу росіян та підтримували Україну.

Сергій та Вікторія Гредескул

Інформацію щодо загибелі українського вченого підтвердили на кафедрі фізики університету Бен Гуріон у Негеві.

"Сергій був одним із найвидатніших фізиків, які переїхали до Ізраїлю у 90-ті роки. Він став одним із батьків-засновників фізики невпорядкованих металів. Сергія нагороджено Державною премією України в галузі науки й техніки 1985 року. Сергій прийшов на нашу кафедру у 1991 році та був її співробітником до останніх днів", — йдеться у повідомленні.

Всього зараз відомо про загибель трьох українців від рук бойовиків ХАМАС, ще шестеро громадян вважаються зниклими безвісти.

Експерти порівняли війну Судного дня з нинішнім протистоянням

Детальніше про ситуацію в Ізраїлі та секторі Газа читайте у нашому матеріалі "Ізраїль зносить Сектор Газа після атаки ХАМАС: хроніка нової війни на Близькому Сході (оновлюється)"

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що бойовики ХАМАС заперечують убивства дітей та мирних громадян. Вони заявляють, що борються нібито виключно із "військовою машиною Ізраїлю".