Королівські, царські та ханські прізвища українців: перевірте своє

Читать на русском
Автор
5435
Історія України дуже багата
Історія України дуже багата. Фото Відкриті джерела

Прізвище може чимало розповісти про історію своїх носіїв

Деякі українські прізвища несуть вказівку, що предки їхніх носіїв були козаками. Інші ж є показником того, що цей рід пішов від королів, царів чи ханів.

Про це на своєму YouTube-каналі розповів професор, доктор географічних наук, академік Національної академії наук вищої освіти Петро Олексійович Масляк. Він наголосив, що історія України та української нації, хоч і в різних тимчасових проявах, але на тому самому географічному місці налічує понад 8 тисяч років.

"Жодна інша країна і нація не мають нічого подібного. Тому у нас досі збереглася ця історія не у фальсифікованих літописах, а в реальних нинішніх прізвищах українців. Серед них особливу увагу привертають прізвища слов’янських, половецьких, німецьких, західноєвропейських, арабських, арабських"., які й творили нашу історію тисячоліттями", — пояснив професор.

Йдеться про такі прізвища: Галицький, Оранський — рід західноєвропейських королів, Здор — прізвище датських королів, Половецький — може належати нащадкам половецьких правителів.

Також прізвища з часткою "хан" вказують на приналежність предків до ханів — титул азіатських правителів. Це такі прізвища як Трухан/ів, Хандогій, Бохан тощо.

Раніше "Телеграф" розповідав про українські прізвища, які звучать, як назви відомих автомобільних брендів. Вони досить рідкісні серед українців.