Війна — день 605: окупанти перекидають сили і несуть "вражаючі" втрати під Авдіївкою

Читати російською
Автор

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 21 жовтня 2023 року. Російські окупанти втрачають опорно-зводні пункти і, за словами президента України Володимира Зеленського, зазнають "насправді вражаючих" втрат на Авдіївському напрямку. І це не межа, оскільки Збройні сили України отримуватимуть ATACMS доти, доки не звільнять окуповані території.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:20 На Харківщині російська ракета вдарила по терміналу "Нової пошти", повідомив президент Володимир Зеленський.

"На жаль, є загиблі. Мої співчуття рідним та близьким! Станом на цей час відомо про 13 постраждалих. На місці працюють усі служби, триває рятувальна операція", — повідомив він.

22:00 Українські військові отримали від Канади партію оновлених бронемашин Senator MRAP.

Нова партія має покращений протимінний захист, який дасть додаткові переваги під час виконання завдань на фронті.

21:00 Україна готує новий саміт Кримської платформи. Він відбудеться у Чехії, заявив президент Володимир Зеленський.

20:00 Наступне засідання у форматі "Рамштайн" відбудеться вже у листопаді цього року. Остаточна дата буде відома пізніше, розповів начальник Управління преси та інформації Міноборони Іларіон Павлюк.

19:00 Ще 11 танків та 29 ББМ знищили воїни ОСУВ Таврія. Близько 80 відсотків з цього — на Донеччині, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

18:00 Російські окупанти за сьогодні випустили по Херсонщині 24 авіабомби. У містах є пошкодження, заявив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

17:00 Російські окупанти почали рити тунелі поблизу Авдіївки. Таким чином військові рф намагаються підготувати "несподіванку" для ЗСУ, розповів речник 110-ї окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручко Антон Коцуконь.

16:00 Обстріл Херсона триває, повідомляє начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко. "Російські окупаційні війська атакують місто з тимчасово окупованого лівобережжя. Під прицілом ворога, зокрема, середмістя і райони, що ближчі до води", — пише він у своєму телеграм-каналі.

Припинення вогню в Україні за посередництва Китаю неможливе. Україна не сяде за стіл переговорів, поки російські війська не покинуть окуповані території, заявив секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов в інтерв'ю Kyodo News.

15:00 Про вибух у Донецьку пишуть місцеві ЗМІ

14:00 Вдень суботи, 21 серпня, російські військові вкотре вдарили по Нікополю Дніпропетровської області з важкої артилерії. Є загиблий.

13:00 Німеччина виділяє Україні 200 млн. євро фінансової допомоги. Гроші підуть на відновлення країни внаслідок війни.

12:00 Партизани виявили велике місце дислокації окупантів у районі Джанкоя (Крим). Об'єкт добре охороняється та оточений оборонними спорудами.

11:00 Очільник Офісу президента України Андрій Єрмак показав, як виглядає Кліщіївка

10:00 Російські війська й надалі намагатимуться наступати в районі Авдіївки Донецької області. У ЗСУ припускають, що на цьому напрямі "гра триватиме довго".

Про це заявив голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко.

09:00 Втрати ворога за минулу добу

08:00 Кривий Ріг вночі атакували ракетами та "шахедами", пошкоджено об'єкт промислової інфраструктури, була пожежа. Про це повідомляє голова Дніпропетровської області Сергій Лисак.

За його інформацією, обійшлося без постраждалих.

Сергій Лисак / Дніпропетровська ОДА

07:00 Російські війська вночі здійснили комбіновану атаку на низку регіонів України. Для цього ворог застосував щонайменше два види ракет та дрони-камікадзе.

"Сьогодні вночі російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши керовані авіаційні ракети Х-59, крилаті ракети "Іскандер-К" і ударні БПЛА типу Shahed-136/131. Інформація про наслідки цієї терористичної атаки уточнюється", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

06:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • У Миколаївській та Херсонській областях повітряна тривога тривала довше ніж дві години. У Миколаєві пролунали вибухи.
  • Виступ Джо Байдена у телеефірі подивилися понад 20 млн американців. Це майже втричі більше, ніж подивилися його минулий виступ.
  • ЗСУ продовжують вести масштабніші, ніж зазвичай, наземні операції на лівому березі Херсонської області. Зокрема, українські бійці ведуть бої у селі Кринки, пише ISW.
  • У НАТО достатньо ресурсів для підтримки Ізраїлю у конфлікті з ХАМАС, а також підтримки України у війні з Росією, повідомив телеканал Digi24.

00:35 В DeepState оновили карту бойових дій. Сили Оборони України мали частковий успіх біля Кліщіївки. Ворог мав частковий успіх біля Красногорівки.

Карта бойових дій в Україні на початок дня 21.10.2023

00:00 Ніч в Україні розпочалася неспокійно, повідомляли про вибухи у Кривому Розі, крім того, є загроза ракетних ударів та застосування ударних безпілотників ще для низки областей.

Інформацію за 18 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 602: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти продовжують штурмувати Авдіївку

З даними за 19 жовтня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 603: окупанти готуються до нових штурмів Авдіївки, а у ЗСУ успіхи на півдні

Про те, що відбувалося 20 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 604: ЗСУ надихнулися отриманням ATACMS та мають частковий успіх на фронті