Війна — день 603: окупанти готуються до нових штурмів Авдіївки, а у ЗСУ успіхи на півдні

Читать на русском
Автор
9955
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Масштабні бойові дії на фронті продовжуються, а окупанти продовжують робити спроби наступу на трьох напрямках, хоча й значно знизили тиск на напрямі Авдіївки. Однак у місцевій владі повідомляють, що є ймовірність того, що і там незабаром відбудеться нове загострення. Водночас росіяни панікують через те, що ЗСУ нібито форсували Дніпро і змогли звільнити два села. Неспокійно і в самій росії, де непізнані дрони завдають нових ударів по військових об’єктах.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 жовтня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський у вечірньому зверненні про розмову з Байденом: "Обговорили оборонну підтримку, серед іншого те, що "атакамси" можуть допомогти нам прискорити звільнення України від окупанта. Звичайно, ми говорили й про збереження допомоги Україні наступного року – про вагомий пакет підтримки для нашої держави".

22:00 Зеленський поговорив із Байденом, обговорили ATACMS та подальше посилення далекобійних можливостей України.

21:00 Валерій Залужний відвідав Авдіївку та Куп'янський напрямок фронту.

"Ворог активно застосовує штурмові підрозділи, кидає велику кількість бронетехніки, використовуючи авіацію та артилерію. Попри все, наші воїни продовжують героїчно відбивати атаки, знищуючи живу силу та техніку противника", — розповів він про ситуацію в Авдіївці.

20:00 Українські чиновники провели перший раунд переговорів з представниками Франції про двосторонню угоду щодо гарантій безпеки для нашої країни, — Офіс президента.

Заборона на експорт палива з рф призвела до падіння залізничного експорту бензину на 80% у першій половині жовтня порівняно з аналогічним періодом вересня, повідомляє Reuters.

19:00 Письменник, журналіст Ілларіон Павлюк очолив Управління преси та інформації Міністерства оборони України. Напередодні уряд звільнив з цієї посади Ганну Маляр.

Володимир Зеленський призначив начальницею Борозенської сільської військової адміністрації Херсонської області Альону Охрімовську, а начальником Високопільської СВА – Костянтина Стародумова.

17:37 "Все ОК. Ефективна робота ППО за містом. Але знову повітряна тривога", — Олександр Вілкул про вибухи в Кривому Розі.

17:23 В Кривому Розі вибухи.

17:15 Вибух на Миколаївщині.

17:00 Зеленський провів телефонну розмову з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем.

"Дякую за роботу команди ООН в Україні з гуманітарного реагування, зокрема за план підготовки до зимового сезону на $435 млн. Поділився з паном Гутеррішем особливостями функціонування альтернативного "зернового коридору" через Чорне море та інформацією щодо продовження ініціативи Grain from Ukraine. Докладно обговорили ситуацію на Близькому Сході та необхідні гуманітарні зусилля для допомоги цивільному населенню", — каже президент.

16:00 Україна може отримати F-16 у першій половині 2024 року за оптимістичним сценарієм, — заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Також, за його словами, Україна та США домовилися про постійне постачання далекобійних ракет ATACMS.

15:00 У мережі поширили інформацію про нібито можливе блокування банківських карток військовозобов'язаних, які отримали повістки та не прийшли до ТЦК, — це фейк та ІПСО, наголошую співзасновник Monobank Олег Гороховський.

14:00 Росіяни знову атакують Авдіївку: у мережі показали досягнення окупантів за 10 днів (мапа).

13:00 У Запоріжжі та Дніпрі після сигналу повітряної тривоги пролунали вибухи.

12:00 У зоні відповідальності ОСУВ "Таврія" за останні десять діб збито вже п'ять російських штурмовиків Су-25. Крайній вдалося назавжди приземлити за останню добу. Варто зазначити, що навіть при такій активній втраті літаків окупанти не полишають спроб оточити Авдіївку, а також наступати в районі Новокалинового та Первомайського.

11:30 Блогер Роман Шрайк показав карту, на якій видно, яким чином росіяни "просуваються" до Авдіївки. Пунктиром відзначені успіхи росіян. При цьому тільки під Красногорівкою ворог втратив понад 60 одиниць техніки.

Бої за Авдіївку на карті
"Просування" росіян під Авдіївкою на карті

11:00 У Запоріжжі завершили пошуково-рятувальні роботи у багатоповерхівці, котра була зруйнована російськими ракетами у ніч проти 18 жовтня. Загальна кількість жертв — 5 осіб, іще 5 отримали поранення. Також рятувальникам вдалося витягти з-під завалів кота, котрого вже передали господарям.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 19.10.2023
Втрати армії рф в Україні 19.10.2023

У Ростовській області рф заявили про знищення невідомого безпілотника.

9:30 Рано-вранці у Севастополі знову лунали вибухи. За даними місцевих жителів, звуки були схожі на застосування реактивних бомбометів, про навчання з якими попереднього дня заявляла окупаційна "влада". При цьому щодо продовження навчань на четвер жодної інформації не надавалося.

8:00 Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак розповів про наслідки нічного удару по Павлограду. За його словами, жертв або постраждалих, на щастя, немає, проте ворог влучив в об'єкт інфраструктури.

7:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті. За минулу добу на лінії вогню відбулося близько 80 бойових зіткнень. Слід зазначити, що офіційно військові не підтверджують форсування Дніпра та просування на лівобережній Херсонщині. При цьому аналітики Інституту вивчення війни (США) говорять, що локаційне спостереження говорить про протилежне.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • ця ніч була досить неспокійною для жителів багатьох регіонів України. Зокрема, у південних та центральних областях кілька разів оголошувалася тривога через загрозу балістики. Відомо про вибухи у Сумах та на Миколаївщині, попередньо є жертви. Північ здебільшого атакували дронами. Дані уточнюються;
  • також очікується офіційна інформація про потужний ранковий вибух, що пролунав у Кривому Розі. За пів години після гучних звуків дали відбій повітряної тривоги, чекаємо на коментар від військових чи місцевої влади;
  • Ізраїль цієї ночі наносив авіаційні удари по об'єктах терористів "Хезболли" у Лівані. Попередньо серед уражених цілей – спостережний пункт поблизу моря, з якого начебто раніше атакували ізраїльську територію;
  • президент США Джо Байден готує велику промову до американського народу, в якій говоритиме про необхідність підтримки України та Ізраїлю. Вона очікується 20 жовтня о 3:00 (за Київським часом).

3:00 У Херсоні вночі лунали вибухи. Очевидно, йдеться про обстріли з лівого берега

1:00 У Миколаєві пролунали два вибухи. Попередньо для обстрілів росіяни використали балістичне озброєння

00:00 Суми зазнали атаки російського БПЛА, пошкоджено об’єкт інфраструктури.

З даними за 16 жовтня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 600: росіяни виснажилися під Авдіївкою та атакують мирних жителів

Про те, що відбувалося 17 жовтня, читайте у матеріалі: Війна — день 601: Україна отримала ракети ATACMS і вже показала їх у справі

Інформацію за 18 жовтня дивіться за посиланням: Війна — день 602: ЗСУ просуваються на півдні, а окупанти продовжують штурмувати Авдіївку