Від кораблів до бойових дельфінів: чим росіяни зараз захищають Кримський міст

Читать на русском
Автор
Кримський міст
Кримський міст. Фото Відкриті джерела

Для захисту моста окупантам доводиться акумулювати всі доступні їм засоби, подекуди навіть абсурдні

Росіяни не соромляться при виборі систем захисту для Кримського (Керченського) мосту. При найменшій загрозі окупанти перекривають міст та задимлюють його.

Вони сподіваються, що зможуть цим збити з пантелику систему лазерних далекомірів, яка визначає відстань до цілі. Про це в інтерв'ю Укрінформ повідомив речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

Чим росіяни захищають Кримський міст

Для захисту моста росіяни використовують не тільки військово-морські сили, зокрема кораблі та катери, які патрулюють периметр, а й вдаються до аерозолів.

За словами речника ВМС України, окупантам треба ще "силове електромагнітне поле" та загнати туди бронепоїзд, щоб мати повний комплект захисту.

"Там уже й бойові дельфіни є, я не знаю, кого ще треба до цієї системи охорони додати", — додав Плетенчук.

Наразі відомо, що росіяни використовують бонові загородження на притоплених баржах, які вони розтягнули проти українських надводних та підводних дронів, але прохід все одно залишається. І його площа дозволяє прошмигнути маленькому дрону.

Щоб звузити максимально прохід та знищувати цілі на підльоті, росія тримає там близько 10 одиниць кораблів і катерів, які періодично змінюють один одного.

"Що стосується захисту з повітря, як ви бачите, там постійно чергують хімвійська російські, у них є диммашини спеціальні, які розпорошують аерозоль, що має спантеличити системи наведення крилатих ракет іноземного виробництва", — зазначив речник ВМС.

Ефективність даного способу захисту залежить від системи наведення. "Допомагає чи ні, ми побачимо, коли почнеться застосування.

"Тому що теоретично цей аерозоль має спантеличити систему лазерних далекомірів, які вимірюють відстань до безпосередньо поверхні, призначеної для ураження. Там же ж можуть використовуватись тандемні заряди, і відповідно, наприклад, коли ракета має підходити, вона повинна спочатку знищити перший бар’єр, який є неважливим, і підірвати основну бойову частину вже на якійсь іншій ділянці, яка є важливою і вразливою. Тому звісно, що ця голова самонаведення має порахувати. Щоб порахувати, вона має їх побачити і виміряти рівень. Але все це – в теорії, на практиці побачимо", — сказав Дмитро Плетенчук.

Чи працює Кримський міст зараз

Наразі при будь-якій загрозі, коли будь-що підіймається в повітря, росіяни відразу перекривають міст та задимлюють його. Речник зазначає, що вони "ставляться до цього питання дуже прискіпливо, але як ви бачили, вже кілька разів знаходились різноманітні способи обійти їхні системи захисту і впевнений – знайдуться ще".

Щодо робочого стану моста, то, за словами Дмитра Плетенчука, функціонально він робочий, але основна мета його існування – це логістичне забезпечення угрупування військ як у самому Криму – там офіційно тільки гарнізон складає під 25 тисяч, так ще й угрупування, яке знаходиться на південному напрямку – лівий берег, Токмак і далі туди. Тобто вони забезпечують це угрупування в такий спосіб.

Раніше "Телеграф" писав, що дві блискучі атаки на Кримський міст, які СБУ провела у жовтні 2022 та липні 2023 року, показали цікаву деталь — росіяни не здатні захистити цей об’єкт. Це означає, що він і надалі залишатиметься під загрозою нових ударів.