Польща призначила нового посла в Україні: навчався в Єльському університеті та стажувався у Конгресі США

Читать на русском
Автор
2253
Ярослав Гузи та Збігнєв Рау
Ярослав Гузи та Збігнєв Рау. Фото соцмережа Х

Дипломату 68 років

Нещодавно у Польщі пройшли парламентські вибори, на тлі виборчої кампанії відносини між Україною та країною-сусідкою, яка з початку повномасштабної війни надала нам величезну допомогу, стали напруженими. Тепер країна призначила нового посла в Україну.

Новим послом Польщі в Україні стане 68-річний історик та журналіст Ярослав Гузи. Про це повідомляє МЗС Польщі у соцмережі X (колишній twitter). Окрім України нових послів отримали також В’єтнам, Боснія та Герцеговина та Ангола.

Ярослав Гузи за освітою соціолог. У комуністичні часи він провадив активну опозиційну діяльність, за що був інтернований. На початку 90-х був радником міністра оборони, потім займався підприємництвом. Гузи навчався в Єльському університеті та проходив стажування у Конгресі США. Дипломат одружений, його дружина — відома польська журналістка, гендиректор телеканалу "Белсат" Агнешка Ромашевська-Гузи, пише Dorzeczy.

Наразі (з лютого 2019 року) посаду посла Польщі в Україні обіймає Бартош Ціхоцький. Він — єдиний посол із країн Євросоюзу, який не виїхав із Києва, коли розпочалося повномасштабне вторгнення росії.

Нагадаємо, на думку дипломата Андрія Дещиці, після завершення виборів у Польщі відносини між нею та Україною, швидше за все, знову потеплішають. Однак, цього може не статися в одному випадку.

Зверніть увагу! "Телеграф" розповідав, як розподіляться політичні сили у Сеймі: Вибори у Польщі: партія влади перемагає, опозиція бере більшість у парламенті. Що це означає для України