В Україні з'явиться ринок розмінування: міністр пояснила, як він буде працювати

Читать на русском
Автор
621
На розмінування в Україні знадобляться десятки років Новина оновлена 30 жовтня 2023, 09:54
На розмінування в Україні знадобляться десятки років. Фото freeradio.com.ua

Розміновувати сількоспугіддя будуть і приватні компанії

В Україні внаслідок масштабної агресії рф значні території забруднена вибухонебезпечними предметами. Для розмінування планується залучати не тільки державні підприємства, але і приватні компанії.

Як заявила перша віцепрем’єр — міністр економіки Юлія Свириденко, в уряді сподіваються, що до кінця року буде проголосований бюджет і з 1 січня в Україні запрацює ринок розмінування. Вона пояснила, що аграрії зможуть заходити на Prozorro, виставляти на аукціоні ділянку землі і купувати послугу з розмінування.

"А ми, як держава, будемо частково компенсувати вартість розмінування, тим самим, активізуючи і попит на цю послугу, і прихід на ринок нових приватних операторів, адже на найбільш критичні ділянки не йдуть приватні оператори, туди йдуть наші державні інституції", — підкреслила міністр.

Раніше в ексклюзивному інтерв'ю "Телеграфу" заступниця міністра економіки Надія Бігун розповіла, скільки в бюджеті-2024 передбачається на компенсацію аграріям для розмінування.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що наразі відомо про 174 тисячі квадратних кілометрів, які необхідно розмінувати. З початку повномасштабного вторгнення вдалося очистити від мін 18 тисяч квадратних кілометрів інфраструктури та 12 167 домогосподарств. За його словами, щоб очистити всю територію України знадобиться щонайменше 10 тисяч саперів, тоді як у країні є лише три тисячі фахівців.

*Коментар було взято у рамках форуму Human Capital UA у Києві, організаторами якого виступили Центр економічного відновлення, ГО EasyBusiness, Програма розвитку ООН в Україні (UNDP) та за фінансування уряду Німеччини.