Війна — день 628: росіяни посилюють тиск на сході, але зазнають втрат

Читать на русском
Автор
9842
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Холодна погода поступово приходить в Україну, але бої на фронті ще залишаються дуже гарячими. Росіяни не мають жодних успіхів, але намагаються посилити тиск на сході нашої країни, оскільки отримали наказ про вихід на адмінкордон Донецької та Луганської областей, через що в першу чергу страждає Авдіївка. Однак через стійку оборону ЗСУ окупантам доводиться шукати інші місця для наступу, а тому активні бої не вщухають і біля Куп’янська. Українські військові ж очікують, що погіршення погоди зіграє їм на руку та скує можливості росіян.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 листопада, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські військові перекидають кораблі та іншу техніку з Криму до Новоросійська. Причиною цього є удари ЗСУ по окупантах, повідомляє "АТЕШ".

22:00 Україна не отримає від Франції бронеавтомобілі Bastion, їх передадуть Вірменії на прохання країни, — Ouest-France.

Йдеться про партію в 50 бронеавтомобілів. Цей бронеавтомобіль може нести бойову групу з восьми солдатів, забезпечуючи захист від вогню зі стрілецької зброї та мін. Ці 12,5-тонні автомобілі спочатку призначалися для України. Але в Києві вважають їх занадто погано захищеними від артилерійського вогню і протитанкових ракет.

21:00 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний провів розмову з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Чарльзом Брауном.

"Детально розповів про обстановку на фронті. Авдіївський, Купʼянський та Марʼїнський напрямки залишаються найгарячішими. Ситуація складна, контрольована", — повідомив Залужний.

Водночас Збройні Сили України продовжують ведення наступальних дій на визначених напрямках та завдають противнику значних втрат у живій силі та техніці.

20:00 У тимчасово окупованому Мелітополі пролунали потужні вибухи.

19:00 Повітряні сили повідомляють, що протягом сьогоднішнього дня ППО збило 5 російських безпілотників – чотири у Херсонській та один на Миколаївщині. З п'яти збитих БПЛА три – "Мерлін-ВР", два – "Орлан-10".

18:00 Угорщина заблокувала передачу Україні 500 млн. євро військової допомоги Євросоюзу

У МЗС країни заявили, що не отримали від України гарантій невключення угорських фірм до переліку міжнародних спонсорів війни.

Раніше Україна виключила зі списку угорський OTP Bank, але Угорщина вимагає юридичних гарантій, що це рішення є постійним.

17:00 Німеччина до кінця року передасть Україні ще дві системи протиповітряної оборони IRIS-T, заявив посол ФРН в Україні Мартін Єґер.

16:00 Сполучені Штати придбали у Йорданії 60 самохідних зенітних установок Gepard, які будуть відправлені до України, повідомляє видання De Telegraaf.

15:00 У передмісті Херсона російські окупанти обстріляли авто з цивільними, де знаходилося немовля. Машина спалахнула, дідусь дівчинки загинув, а мати — у тяжкому стані.

14:00 У Токмаку сталася серія вибухів. Про це повідомив у Telegram мер Мелітополя Іван Федоров.

13:00 Служба безпеки України (СБУ) повідомила про підозру російському окупанту-садисту, який катував цивільних під час захоплення частини Миколаївської області. Про це інформує прес-служба СБУ в Телеграм.

Під час своїх "каральних рейдів" Юсупов разом із трьома російськими військовими з позивними "Алмаз", "Асхаб" та "Каха" викрадали мирних жителів із приватних будинків або прямо посеред вулиці. Потім окупанти відвозили постраждалих до російської тортури, облаштованої на території місцевого агропідприємства. Там вони застосовували численні тортури, щоб схилити людей до співпраці із загарбниками.

12:00 У ніч на 11 листопада внаслідок атаки БПЛА по підмосковній Коломні було пошкоджено будівлю місцевого "Конструкторського бюро машинобудування". Це відомство займається виробництво різноманітних видів озброєння для окупаційної армії.

11:00 На таврійському напрямку минулої доби десятки російських окупантів здалися в полон. Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" генерал Олександр Тарнавський.

10:00 В Києві та Черкасах затримано двох коригувальників вогню. СБУ повідомляє, що поплічники агресора збирали дані про розташування військовослужбовців ЗСУ, зокрема наших сил ППО. Одного із підозрюваних затримали якраз перед його спробою виїхати до росії. Зловмисникам загрожує до 8 років за ґратами.

9:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою ліквідованих російських окупантів. За минулу добу ворожа армія стала меншою на 800 осіб:

Втрати армії рф в Україні 13.11.2023
Втрати армії рф в Україні 13.11.2023

8:00 Франція звернулася до України із пропозицією купувати нове озброєння у французьких підприємств. Кошти пропонують брати зі спецфонду підтримки України, в який офіційний Париж передав уже близько 200 млн євро. Наразі ж французи передають Києву озброєння із власних арсеналів. Про такий намір у ефірі телеканалу LCI заявив міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню.

7:00 За останню добу на фронті відбулося 69 бойових зіткнень із ворогом. Детальніше — у свіжому ранковому зведенні Генштабу ЗСУ:

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, які ви могли проспати:

  • цієї ночі в Україні оголошувалася повітряна тривога у низці областей, однак більшість українців все ж змогли відпочити спокійно. Пізно ввечері росіяни вдарили по Харкову, також існувала ракетна небезпека для Дніпропетровської та Запорізької областей. Деталі уточнюються;
  • "росія готується до зими. І в нас в Україні вся увага має бути зосереджена на захисті, на відповідях терористам, на всьому тому, що Україна може зробити, щоб полегшити нашим людям проходження цієї зими та збільшити можливості наших воїнів", — заявив президент Зеленський у вечірньому зверненні до нації;
  • президент США Джо Байден на переговорах із лідером КНР Сі Цзіньпінем буде наполягати на відновленні зв'язків між американськими та китайськими військовими, — CBS;
  • ще один американський штат — цього разу Вайомінг — визнав Голодомор 1932-1933 рр. геноцидом українського народу. Це вже 32-й штат, який підтримав Україну у відновленні історичної справедливості;
  • Польща розмістила на кордоні із Білоруссю додатковий військовий підрозділ. Новий танковий батальйон заходитиметься у Чартаєві, що поблизу Бреста.

00:00 Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус підтвердив, що його країна подвоїть військову допомогу Україні 2024 року. Таким чином, ЗСУ наступного року отримають від Берліна допомоги на 8 мільярдів євро.

З даними за 10 листопада можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 625: Україна атакувала катери в Криму, росія намагається помститися "Шахедами"

Про те, що відбувалося 11 листопада, читайте у матеріалі: Війна — день 626: Україна під атаками святкує річницю визволення Херсона

Інформацію за 12 листопада дивіться за посиланням: Війна — день 627: окупанти концентрують сили на Авдіївці та готують нові обстріли