Справа про 62 мільйони: суд вирішив, що робити з ексголовою Держспецзв’язку

Читать на русском
Автор
866
Юрій Щиголь
Юрій Щиголь. Фото Інтерфакс

Запобіжний захід обрали сьогодні, 23 листопада

Колишньому голові Держспецзв’язку Юрія Щиголя, який незаконно привласнив 62 млн гривень з бюджету, обрали запобіжний захід. Його взяли під варту, але визначили і альтернативу.

Про це повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. Варто зазначити, що правоохоронці не називають імені фігуранта, проте, за даними ЗМІ, йдеться про самого Юрія Щиголя.

Спочатку НАБУ та САП просили заарештувати його з альтернативою 50,23 млн. грн. Але клопотання детективів було задоволене лише частково. Суд ухвалив застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, тобто до 21 січня 2024 року. Взяти підозрюваного під варту у залі суду.

В якості альтернативи запобіжному заходу було призначено заставу у розмірі 25 млн грн. Якщо її буде внесено, то на Щиголя будуть покладені деякі процесуальні зобов’язання.

Варто зазначити, що подію дехто вже прокоментував у мережі. Так, наприклад, популярний блогер Роман Шрайк іронічно пригадав, що нещодавно Рада ухвалила скандальний закон про військовий ПДФО, по якому Держспецзв’язку з 2024 року отримуватиме по 40+ мільярдів гривень. Свій пост про це він доповнив коментарем: "Трохи не дотягнув чувак. Такі перспективи відкривалися".

Нагадаємо, що 20 листопада САП та НАБУ повідомили про підозру Юрія Щиголя, його заступника Віктора Жора та ще чотирьох людей за ч. 5 ст. 191 КК України. Закупівлю засобів інформатизації було здійснено у 2021 році, а тендер виграла компанія, підконтрольна організатору злочинної організації. Компанія здійснила послуги, а саме встановила програмне забезпечення ДП "Українські спеціальні системи" за завищеною ціною. Відомо, що у 2021-2022 роках ДП перерахувало за послугу понад 285 млн. гривень, тоді як реальна вартість ПЗ становила 223 млн. гривень. Різницю у 62 млн гривень Щиголь та його заступник привласнили собі та вивели на рахунки підконтрольних іноземних компаній, щоб легалізувати та розділити між усіма членами злочинного угруповання.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що в Греції затримали українця, який украв десятки мільйонів гривень у Міноборони України. Вирішується питання щодо його екстрадиції в Україну.