Війна — день 662: окупанти готуються до затяжної війни, а ЗСУ накопичують ресурси

Читать на русском
Автор
11792
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну продовжується, а українські захисники утримують тиск окупантів практично по всій лінії зіткнення. На Заході вважають, що Москва готується до затяжної війни та хоче найближчими роками провести наступи з метою захоплення нових територій, тоді як українська здатність до оборони може підкоситися через припинення західної допомоги. Водночас у ЗСУ змінюють підхід до ведення бойових дій та накопичують ресурси для проведення нового контрнаступу, у чому може допомогти плацдарм на лівому березі Дніпра.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 17 грудня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські військові над Дніпропетровською областю збили два російські безпілотники, повідомив голова Дніпропетровської ОВ Сергій Лисак.

22:00 За 150 км від російського Калінінграда запрацює протиракетна база США

Авіабаза Редзікова на півночі Польщі стане другою американською базою ПРО в Європі, перша — на півдні Румунії. Як зазначив Матеуш Моравецький, вона розпочне функціонувати у п'ятницю 15 грудня, повідомляє ВВС.

База Редзіково розташована приблизно за 150 км від Калінінграда. Там розгорнули протиракетну систему "Іджіс", яка призначена для захисту від балістичних ракет малої та середньої дальності.

21:00 Росіяни збили свій же Су-25, прийнявши його за українську.

20:00 Наразі ефективність примусово мобілізованих українців майже нульова, заявив голова ГУР Буданов.

19:00 У Нікополі дрони та обстріли пошкодили об'єкт інфраструктури, повідомив голова Дніпропетровської області Сергій Лисак.

18:00 Мешканка селища Краснопілля Сумського району загинула у власному будинку внаслідок артилерійського обстрілу російських окупантів, повідомляє прес-служба Сумської обласної прокуратури.ъ

16:00 Військові РФ знову атакували територію Херсонської області. Внаслідок ворожого обстрілу загинула людина, ще 6 правоохоронців отримали поранення.

15:00 Станом на 15:01 ракета, ймовірно, Х-59 летить у бік Кривого Рогу.

14:00 Російські терористи активізували диверсійно-розвідувальні групи у Сумській та Харківській областях. Загроза від них не зникає і для Чернігівської області, повідомляють у Держприкордонслужбі.

13:00 Національне агентство з питань запобігання корупції вилучило австрійський Raiffeisen Bank зі списку компаній-спонсорів війни через погрози від Австрії зірвати новий пакет санкцій ЄС, якщо "Райфайзен" залишатиметься у списку.

11:00 Російський флот у Чорному та Азовському не такий активний, як минулої зими. Можливо, окупанти накопичують потенціал в очікуванні більших морозів, — речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

10:00 Вночі під ударом дронів був Херсон та Староконстянтинів на Хмельниччині, де знаходиться аеродром, — речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Херсон атакували чорними дронами, але підрозділи протиповітряної оборони відпрацювали влучно: всі 7 "Shahed-136" збиті, — Сили оборони Півдня.

09:00 Вночі безпілотники атакували військовий аеродром у Ростовській області РФ, виникла велика пожежа.

08:00 На Одещині один зі збитих дронів упав на приватний будинок і вибухнув. На жаль, є загиблий.

Втрати Росії в Україні на сьогодні виглядають так:

Втрати Росії в Україні 17.12.2023
Втрати Росії в Україні 17.12.2023

07:00 Цієї ночі окупанти атакували Україну ракетами та дронами. В результаті бойової роботи силами ППО збито всі 20 "шахедів" та одну керовану авіаційну ракету Х-59. Крилата ракета "Іскандер-К" – не досягла своєї цілі.

Свіжі карти бойових дій станом на ранок виглядають так:

06:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • вчора на трасі Київ-Чоп на Львівщині зіткнулися фура та легковик Ford Focus на військових номерах, загинуло четверо людей, які їхали в легковику;
  • російські війська незначно просунулися біля Бахмута, Авдіївки та Вербового та намагаються просунутись на лівому березі Херсонської області, — ISW;
  • росіяни заявляють, що цієї ночі нібито збили та перехопили 33 безпілотники над територією Липецької, Ростовської та Волгоградської областей;
  • Австрія розблокувала 12-й пакет санкцій ЄС проти РФ після того, як Україна виключила з "чорного списку" банківську групу Raiffeisen Bank International;
  • в Миколаєві учасників масових заходів під час тривоги не впустили в укриття — поліція вже веде розслідування.

00:00 Окупанти обстрілюють Україну за допомогою БПЛА. Повідомлялося про вибухи в Одесі та Херсоні.

Інформацію за 14 грудня дивіться за посиланням: Війна — день 659: Росія посилила ракетний терор, а ЄС ухвалив історичне рішення щодо України

Все, що відбувалося 15 грудня, можна переглянути за посиланням: Війна – день 660: Україна йде у стратегічну оборону, російські терористи не припиняють атаки

Що було в Україні 16 грудня – читайте за посиланням: Війна — день 661: росіяни атакують безпілотниками, ЗСУ займають нові рубежі