В Україні зафіксували рідкісне оптичне явище (фото)

Читать на русском
Автор
Світлові стовпи у небі над Україною Новина оновлена 22 січня 2024, 15:51
Світлові стовпи у небі над Україною. Фото Соцмережі

Його частіше фіксують у холодну пору року

У ніч проти 9 січня українці помітили рідкісне оптичне явище. У Києві, Кропивницькому та на Донеччині було зафіксовано декілька світлових стовпів.

Про це повідомляють у соціальних мережах. Це природне явище вже спостерігали у столиці торік.

"Оптичний ефект був помічений у Києві цієї ночі. Це світлові стовпи. Їх часто можна побачити в холодну пору року", – йдеться в повідомленні.

Світлові стовпи у небі над Києвом
Сонячні стовпи над Києвом

Місцеві жителі Кропивницького також зафіксували це рідкісне явище. Там у небі з’явилися одразу кілька сонячних стовпів, що утворили ліс.

Світлові стовпи у небі над Кропивницьким
Світловий ліс над Кропивницьким

На Донеччині у місті Мирноград жителі теж помітили світловий стовп.

Світловий стовп у небі над Мирноградом
Світловий стовп у Мирнограді

Світловий (або сонячний) стовп – один з найчастіших видів гало, візуальне атмосферне явище, оптичний ефект, який є вертикальною смугою світла.

Світловий стовп з’являється, коли сонячне світло відбивається від поверхонь найдрібніших крижаних кристалів, що є крижаними пластинками чи стрижнями з шестикутним перетином, завислих у повітрі. Такі кристали утворюються у високих перистих хмарах, найчастіше в перисто-шаруватих. Світлові стовпи частіше спостерігаються в холодну пору року. Адже за низьких температур крижані кристали утворюються й у нижчих шарах атмосфери. При формуванні сонячного стовпа світло відбивається або від верхньої або нижньої поверхні крижаної пластинки, або від торців або граней крижаного стрижня.

Раніше "Телеграф" писав, що на Одещині сильний вітер здув величезний вітрогенератор.