Після вакцинації Зеленського українці стали більше довіряти індійській вакцині. Опитування "Телеграфа"

Автор
Після вакцинації Зеленського українці стали більше довіряти індійській вакцині. Опитування "Телеграфа"

Довіра до індійської вакцини "Covishield", яку використовують в Україні, після вакцинації нею президента Володимира Зеленського зросла, свідчать результати проведеного "Телеграфом" опитування серед читачів.

В Україні вже майже як тиждень стартувала кампанія з вакцинації населення від коронавірусу COVID-19, проте українці в перші дні не особливо прагнули зробити щеплення індійською вакциною Oxford/AstraZeneca "Covishield", або записатися на щеплення.

Разом з тим, ситуація дещо змінилася після того, як 2 березня президент України Володимир Зеленський зробив щеплення від коронавірусу, як він написав, "тією самою вакциною Oxford/AstraZeneca (Covishield) з Індії".

Зокрема, проведені "Телеграфом" опитування серед читачів хоч і не є репрезентативними з огляду на невелику вибірку і відсутність чітких критеріїв участі в голосуванні, все ж свідчать про тенденцію до зниження числа категоричних противників вакцинації.

Так, в опитуванні про ставлення до вакцинації від коронавірусу в цілому і індійської вакцини зокрема, початому в день старту вакцинації 24 лютого, про категоричну відмову від вакцинації заявили майже половина респондентів (49% на момент написання матеріалу).

опитування_1

При цьому в розпочатому 2 березня опитуванні щодо ставлення до вакцинації в Україні після того, як індійською вакциною прищепився Зеленський, кількість тих, хто категорично відмовляється вакцинуватися, знизилася на 10% - до 39% (на момент написання матеріалу).

опитування_2

Про подібну тенденцію свідчать і останні опубліковані дані Міністерства охорони здоров'я, згідно з якими в Україні від початку кампанії з щеплення і по 2 березня включно було щеплено 6 888 чоловік, з яких майже третина - 1 983 - були зроблені якраз в останній звітний день.

При цьому якщо українці спочатку не дуже охоче записувалися на вакцинацію (на 1 березня в лист очікування вакцинації всього записалися 38 242 особи), то вже за 2 березня в Міністерстві охорони здоров'я відзвітували про 84 808 записи на вакцинацію (або на 46 566 більше, ніж днем раніше ).

 Мер Миколаєва перейшов на погрози, кажучи про відмови вакцинуватися від коронавірусу (відео)

Як повідомляв "Телеграф", у вівторок, 23 лютого в "Борисполі" приземлився літак з першою партією вакцини від коронавірусу Oxford/AstraZeneca виробництва індійської SII.

Для екстреного медичного застосування в Україні її схвалили 22 лютого.

Першим вакцинованим від коронавирусу в Україні став лікар-реаніматолог з Черкас Євген Горенко. Після щеплення Горенко розповів, чому вважає вакцинацію необхідною.