Ядерні погрози росії: США у відповідь зробили доволі непогано - Микола Бєлєсков

Читать на русском
Автор
3684
США реагує на ядерні погрози росії
США реагує на ядерні погрози росії. Фото minval.az

Військовий експерт Микола Бєлєсков оцінив те, як Сполучені Штати відреагували на шантаж ядерною зброєю з боку росії та вказав на переваги такого підходу

Українцям хочеться, щоб США публічно висловилися про те, що думають про на цей випадок уже відкриті ядерні погрози Московії. Щоб вдарили кулаком і сказали чітко, що чекає Московію — перерахували всі опції. Підперти Московію під стіночку так би мовити. Така логіка прихильників відповідного підходу.

Адміністрація Байдена обрала інший варіант. В непублічній комунікації напряму із Московією сказали все, що думають. А в публічній комунікації заявили лише про катастрофічні наслідки, якщо Московія порушить табу на застосування ядерки.

Тим самим зберегли собі простір для маневру, що дуже важливо в управлінні ескалацією, коли не заганяєш себе в дуже жорсткі рамки, і певний рівень невизначеності щодо відповіді, що теж має стримувати Московію. Хоча в мене, до слова, відчуття, що головний аргумент, на який роблять ставку США, це перетворення Московії на парію, якщо буде порушене ядерне табу.

А взагалі США зробили доволі непогано — знайшли баланс між тим як допомогти Україні, але при цьому не дати жодного легітимного приводу Московії для неконвенційної ескалації і перекласти на Кремль всю відповідальність за ескалацію, яка в очах більшості нелегітимна. А бути перед вибором "або неконвенційна ескалація навіть невеликих масштабів або вмикати задню" це так собі задоволення — тому і мобілізація і іранські БПЛА, щоб розширити поле для маневру.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.

Матеріал опублікований українською мовою — читати мовою оригіналу