Буде запозичувати досвід? Що означає візит Зеленського до Фінляндії - Євген Магда

Читать на русском
Автор
Володимир Зеленський та Саулі Ніїністе
Володимир Зеленський та Саулі Ніїністе. Фото Скріншот відео

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда спеціально для "Телеграфу":

Візит президента України Володимира Зеленського 3 травня до Фінляндії став доволі несподіваним. Хоча б через те, що там триває формування уряду. Правляча Соціал-демократична партія, на чолі якої вже стоїть фактично експрем’єр Санна Марін, програла парламентські вибори. Відповідно, владу представлятимуть інші люди.

Але Зеленський, як стало відомо, зустрінеться з президентом Саулі Ніїністе, а також із лідерами країн Північної Європи.

Візит досить показовий. Думаю, президент України буде запозичувати досвід Фінляндії, яка протягом 10 місяців зуміла пройти шлях від подання заявки на членство в НАТО до власне набуття такого членства.

Швидше за все, Зеленський переконуватиме своїх візаві в тому, що потрібно сконцентрувати зусилля на здобутті Україною членства в Альянсі. Що країни Північної Європи мають підтримати нашу євроатлантичну інтеграцію. Відомо, що їхні відносини з рф не завжди перебувають у стані кризи. Але багато хто з цих держав (та сама Фінляндія) чудово пам’ятають радянську загрозу і усвідомлюють російську.

Відповідно, гадаю, що цей візит може бути корисним для всіх учасників цих переговорів.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.