Впливає не лише стаж: як на розмірі пенсії може позначитися вік людини

Читать на русском
Автор
2583
Багато людей отримують маленькі пенсії, навіть не замислюючись про причину
Багато людей отримують маленькі пенсії, навіть не замислюючись про причину. Фото telegraf.com.ua

Поспішати зі звільненням із роботи людям пенсійного віку не завжди варто

Поки в Україні частина нинішніх пенсіонерів готується отримувати підвищені пенсії з жовтня, деякі громадяни лише замислюються над виходом на заслужений відпочинок. При цьому важливо враховувати не тільки період року для подання документів до ПФУ, а й власний вік. Це важливо, адже з подоланням певного вікового "бар’єру" в Україні немає зобов’язання щодо виходу на пенсію "тут і зараз".

Більш детально про те, як пов’язаний вік та розмір пенсійних виплат, розповів директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак, пише видання "На пенсії". Він підкреслив, що багато роботодавців зацікавлені у звільненні співробітників пенсійного віку, не вважаючи за потрібне їх утримувати далі.

Вік, у якому людина може піти на пенсію, розуміючи, що нова робота їй навряд чи світить, Ганущак називає віком втоми. У випадку, коли людина справді йде на заслужений відпочинок, система розраховує розмір пенсії із зарплати, яку вона отримувала після 2001 року. При цьому в законі дозволяють "приплюсувати" стаж у розмірі п’яти років, отриманого до цього періоду. Експерт вважає подібні умови несправедливими, адже багато українців працювали і до 1996 року.

"Справедливо було б враховувати при нарахуванні пенсії весь фактичний стаж до 2001 року, вважаючи, що до 2001 року особа отримувала середню по країні зарплату", — зазначає Юрій Ганущак.

Власне, згідно із цим законом виходить така ситуація: чим пізніше людина вийде на пенсію, тим більшу пенсію в майбутньому може розраховувати. На це впливає не лише наявність стажу, а й його підрахунок для працівників віком від 60 років. Кожен додатковий рік у разі розраховується з підвищеним коефіцієнтом.

Ганущак упевнений, що ранній вихід на пенсію, якщо людина ще може продовжувати роботу, боляче б’є по гаманцю таких українців у найближчому майбутньому. Особливо чутливою є категорія людей, яка пішла на заслужений відпочинок завдяки наявності різних пільг — багато хто з них приречений на мізерні виплати від держави.

Раніше "Телеграф" розповідав, за якою пенсією розраховується пенсія та як її розмір можна перевірити самому.

Також ми писали про те, у яких випадках українців можуть повністю позбавити пенсійних виплат.