Пенсія у два кліки: як оформити заяву, не виходячи з дому

Читать на русском
Автор
988
Оформлення пенсії в Україні онлайн
Оформлення пенсії в Україні онлайн

Щоб подати заяву, потрібно заздалегідь відсканувати усі необхідні документи

Щоб заощадити час та не стояти у довгих чергах, пенсію можна оформити, не виходячи з дому. Для цього потрібен комп’ютер або смартфон, а також доступ в інтернет, як і при отриманні соцвиплат через "Дію".

У ПФУ дали докладну інструкцію, як оформити заяву про призначення пенсії через веб-портал електронних послуг.

Ця процедура не займе у вас багато часу і складається всього з кількох кроків, а при собі потрібно мати:

  • кваліфікований електронний підпис (КЕП);
  • скан-копії необхідних документів (паспорт громадянина України; реєстраційну картку платника податків; документи про навчання; трудову книжку; військовий квиток тощо).

Крок перший – зайти на портал Пенсійного фонду та вибрати вкладку "Заява на призначення пенсії".

Крок другий — уважно прочитати інформацію на екрані та перейти за посиланням "Вхід".

Крок третій — авторизуйтеся в особистому кабінеті. Для цього вам знадобиться ваш електронний підпис (КЕП).

Крок четвертий — у розділі "Про пенсійне забезпечення" виберіть вкладку "Заява на призначення пенсії". Дайте згоду на дистанційне інформування, вибравши відповідний спосіб отримання повідомлень та збережіть інформацію. Натисніть "Продовжити" і виберіть тип пенсії, за призначенням якої ви звертаєтесь.

Крок п’ятий — дайте відповідь на запитання анкети-опитувальника для заповнення атрибутів заяви та дайте згоду на передачу та обробку своїх персональних даних (поставте відмітку).

Крок шостий — прикріпіть скан-копії документів, підготовлені заздалегідь відповідно до переліку, наведеного раніше на сайті. На екрані з’явиться повна форма заяви про призначення пенсії, заповнена за результатами попередніх кроків. У разі потреби ви можете відредагувати інформацію.

Крок сьомий – підпишіть заяву за допомогою КЕП та відправте її до Фонду, натиснувши кнопку "Підписати та відправити до ПФУ".

Рішення про призначення пенсії буде ухвалено не пізніше 10 днів з моменту надходження електронної заяви. Інформацію про стан обробки вашої заяви та рішення ви отримаєте тим способом, який вибрали під час заповнення анкети.

Раніше ми розповідали про те, якою буде мінімальна виплата пенсіонерам у 2023 році. На підвищенні розраховувати не доводиться.