"Дуже небезпечно": глава МАГАТЕ висловився про захоплення росіянами Чорнобиля

Читать на русском
Автор
2238
Чорнобильська зона відчуження
Чорнобильська зона відчуження. Фото chernobyltime.com

Про свіжі дані щодо радіації в Чорнобильській зоні розповів глава МАГАТЕ

У вівторок, 26 квітня, гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що захоплення ЧАЕС російськими військами було "абсолютно ненормальним і дуже, дуже небезпечним".

Про це повідомляє AFP.

Перевірені новини про війну і не тільки шукайте у нашому Telegram

"Рівень радіації, я б сказав, нормальний. Були моменти, коли рівень радіації підвищувався через переміщення важкої техніки, яку російські війська привозили сюди, і коли вони відходили", — заявив Гроссі під час візиту до річниці найстрашнішої ядерної катастрофи у світі.

UPD: Змінено заголовок та текст новини. Раніше агентство AFP із посиланням на Гроссі повідомило, що радіація на ЧАЕС "аномальна". Як повідомляє кореспондент "УП" на місці подій, насправді він визначив її як "нормальну".

Російські війська зайняли це місце 24 лютого, у перший день вторгнення росії в Україну, взявши в полон українських солдатів та персонал станції. Окупація тривала до кінця березня і викликала глобальні побоювання щодо ядерних витоків. Крім того, російські солдати зазнали радіаційного опромінення після того, як рили укріплення в багатьох місцях на цьому місці і піднімали хмари пилу своєю бронетехнікою.

Нагадаємо, що через дії окупантів могла статися нова катастрофа — на ЧАЕС відключалася електроенергія, критично важлива для охолодження, а також горів ліс у зоні, що могло призвести до поширення пилу на великі відстані.