На підставі двох показників: покрокова інструкція, як самому визначити суму субсидії

Читать на русском
Автор
1497
Розмір субсидії можна обчислити самому
Розмір субсидії можна обчислити самому. Фото Freepik

Сума субсидії визначається індивідуально для кожної сім’ї

З 1 червня в Україні відчутно підняли тарифи на електроенергію: у середньому платіжка за світло збільшиться на 250 гривень. У зв’язку з цим кількість тих, хто потребує державної допомоги для оплати послуг ЖКГ, зросте, а розмір належної субсидії можна розрахувати самостійно.

Як це зробити, нагадали у Міністерстві соціальної політики.

Простіше кажучи, розмір субсидії — це різниця між вартістю комуналки відповідно до соціальних норм і обов’язкового платежу. Потрібно дізнатися другий показник та відняти його від загальної суми платіжки за житлово-комунальні послуги. Різниця і буде сумою субсидії.

Державна допомога визначається індивідуально кожної сім’ї з урахуванням двох чинників – складу сім’ї та її середньомісячного сукупного доходу. За цими показниками можна самому обчислити розмір належної субсидії.

Алгоритм розрахунку:

  • визначити середній сукупний дохід домогосподарства протягом місяця;
  • поділити його на кількість людей у сім’ї;
  • знайти співвідношення суми до прожиткового мінімуму (станом на 1 січня поточного року);
  • розділити отриманий показник на 2;
  • помножити на 15%;
  • перевести у гривню, помноживши показник на середньомісячний сукупний дохід;
  • відняти отриману суму вартості комуналки.

Пояснимо на прикладі сім’ї, яка складається з батька, матері та дитини. Батьки працюють та отримують по 7 500 грн на місяць (сукупний дохід 15 000 грн.) Дохід на одного члена сім’ї – 5 000 грн (15 000 поділити на 3). Далі треба знайти співвідношення: прожитковий мінімум на 1 січня 2023 року – 2 589 грн. Ділимо 5000 на 2589 і отримуємо 1,93.

Цей показник знову ділимо на 2 та отримаємо 0,96. Тепер потрібно визначити відсоток обов’язкової плати: 0,96 : 15% = 14%. Отже, платіж, який потрібно платити сім’ї, становить 15 000 : 0,14 = 2 100 грн.

Це означає, що якщо вартість послуг ЖКГ для цієї сім’ї більша за 2 100 грн, різницю покриватиме держава. При цьому субсидія призначається лише сім’ям, які витрачають на комуналку понад 15% доходів.

Раніше "Телеграф" розповідав, як подати заявку на субсидію через "Дію".