Всі гроші - на ЗСУ! У київському метро у Щедрий вечір "водили Козу" та співали колядки: ефектні фото з підземки

Читать на русском
Автор
785
Спільнота "Київська Коляда" щедрує на платформі метро "Золоті Ворота", Київ, 13 січня 2023
Спільнота "Київська Коляда" щедрує на платформі метро "Золоті Ворота", Київ, 13 січня 2023. Фото Євгеній Завгородній, Телеграф

Спочатку гуляння влаштували на пероні станції, а потім продовжили у вагні метро

Увечері у п’ятницю 13 у київському метро відзначили свято Маланки напередодні святого Василя. Спільнота "Київська Коляда" влаштувала на платформі метро "Золоті Ворота" виставу з колядками, піснями та танцями.

Кореспондент "Телеграфа" Євгеній Завгородній відвідав свято Щедрого вечора. У столичній підземці співали не лише колядки із різних регіонів України, а й "водили Козу".

У столичному метро звучали традиційні колядки із Полтавської, Хмельницької та Київської областей. Пісні не осучаснювали, а залишили такими, як їх співали наші предки. До речі, місце було обрано з метою безпеки городян і гостей столиці — організатори не хотіли наражати глядачів на можливу небезпеку. Організатор коляди Оксана Собко розповіла, що у кожному регіоні ведуть когось одного: або Маланку, або Козу. Але "Київська Коляда" вирішила об’єднати цих персонажів і вела як Козу, так і Маланку, а до традиційних побажань додали сучасні нотки. Приміром, усі охочі могли пожертвувати у мішечок "Для ЗСУ".

"Колядуємо, щоб не померли українські традиції, щоб їх знали наступні покоління", — зазначили організатори.

У київському метро зібрався великий натовп глядачів, серед яких не лише доросле покоління, а й молодь та діти. Здебільшого про захід дізналися через соціальні мережі. Деякі слухачі спеціально привели дітей, щоби показати їм українські народні традиції. Багато хто вперше побачив колядки, бо в інших регіонах таких свят не влаштовували.

Колектив "Київської коляди" розширюється з кожним роком. Виступи організації бачать на вулиці чи соціальних мережах, і виявляють бажання приєднатися. Цього року сценарій народного свята осучаснювався всім колективом — кожен додав у святкування щось своє. Однак цього року частина колективу не спромоглася взяти участь у традиційних колядках — стали на захист батьківщини від окупантів. Піснями на пероні гуляння не закінчилося – колядувати артисти продовжили у вагонах метро, піднімаючи настрій усім городянам.

Раніше "Телеграф" розповідав, що парафіяни Києво-Печерської Лаври на Різдво поділилися враженнями від служби українською мовою. Багато парафіян привели дітей, щоб розділити з ними цей історичний міоент.