Під Лаврою знову натовп: УПЦ МП блокувала доступ комісії (оновлюється)

Читать на русском
Автор
6155
Ближче до вечора протестувати проти УПЦ МП в Лаврі прийшли активісти з плакатами Новина оновлена 01 квітня 2023, 09:09
Ближче до вечора протестувати проти УПЦ МП в Лаврі прийшли активісти з плакатами. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Ситуація лишається напруженою

У п'ятницю, 31 березня, парафіяни на священники УПЦ МП відмовляються виселятися з території Києво-Печерської Лаври. Віряни знову зібралися біля входу до Лаври та готуються не пускати комісію Мінкульту усередину.

Архімандрит Климент заявив, що комісія не має законних підстав на здійснення якоїсь діяльності до рішення суду. Хоча УПЦ не вдалося визнати незаконним своє виселення, суд їй відмовив.

"Телеграф" слідкує за ситуацією:

21:30 "Захисники" Лаври розійшлися по домівках і пообіцяли повернутися у суботу, 1 квітня.

20:15 Кремлевская пропагандистка Ольга Скабеева показала фейковый ролик, в котором сотрудники СБУ якобы играют в настольный футбол мощами святых из Киево-Печерской лавры.

18:09 — анонсованого митрополитом Павлом штурму Лаври так і не було. Однак на місці справді зібралися два табори: прихильники УПЦ МП і прихильники Лаври без УПЦ МП. Між ними час від часу спалахують словесні перепалки. На місці чергує поліція.

"Телеграф" публікує фото з місця подій:

Києво-Печерська лавра, ситуація станом на 31 березня
Між двома групами "за" і "проти" УПЦ МП чергує поліція
Києво-Печерська лавра, ситуація станом на 31 березня
Парафіяни УПЦ МП прийшли з іконами та моляться, також біля натовпу пройшов священник з кадилом
Києво-Печерська лавра, ситуація станом на 31 березня
Серед натовпу знову з'явилася відома провокаторка Вікторія Кохановська

17:55 — Заповідник "Києво-Печерська лавра" звернувся до Господарського суду Києва, щоб усунути перешкоди УПЦ МП на шляху передачі майна Лаври власнику — державі. Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

"Відповідно до ст. 381 Цивільного кодексу України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном. Будемо вирішувати ситуацію в законний спосіб", — заявив Ткаченко.

16:43 — Паша "Мерседес" заявляє про підготовку штурму Лаври з боку "молодчиків", який почнеться в Києві нібито о 17:00 за його інформацією. Тимчасом на території заповідника досі перебуває натовп і парафіяни не розходяться.

12:30 — З'явилося відео того, як активісти прийшли з плакатом: "Геть русню з Лаври", проте парафіяни порвали цей плакат. Після цього архимандрит Федор облив водою з відра одного з активістів (чоловік був з протезом та на милицях), а потім почав "освячувати" водою і журналістів. Федор назвав це "водосвятом".

12:03 — Комісія Мінкульту вдруге звернулася до поліції з проханням відкрити кримінальну справу через відсутність доступу до будівель. Вони повернуться до Лаври у понеділок, передає "Радіо Свобода" із посиланням на документи від джерел.

У документах йдеться, що при повторній спробі оглянути будівлю – ключі не підійшли. Також членів комісії від приміщення відтиснули "невідомі особи в чернечних рясах".

Комісія Мінульту
Комісія повернеться у понеділок, йдеться в протоколі. Також склали Акт про недопущення

11:11 — На територію Лаври прийшли патріотично налаштовані чоловіки, один з них має травму ноги та на милицях, який може бути військовим, вони скандують "Геть московських окупантів", "Проганяємо московську наволоч", "Слава Україні!" їх намагається перекричати жінка у білій куртці. На місці присутня поліція.

10:50Ніхто їх звідти фізично за ноги та за бороди не витягуватиме, сказав секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов в ефірі "Ради". Рішення держави обов'язково будуть виконані, а провокації, які готує росія, не спрацюють.

"Ми усвідомлюємо, що є план у Москві щодо створення картинки для російського ТБ про те, що ми як влада чинимо фізичний тиск на представників духовенства. Ми цього робити не будемо", — заявив Данілов.

10:45 — Також на кадрах видно, як один зі священників, на ім'я Федір викликає по рації підкріплення для блокування приміщень.

"Людей, не вистачає, думаю треба підійти, да. Слава Богу!", — каже священник по рації.

10:37 — Комісію Мінкульту знову не пустили до Лаври і вони пішли з території, передає "Радіо Свобода".

Як повідомлялося раніше, на вимогу Мінкульту священники та ченці УПЦ МП зобов’язані залишити територію Лаври до 29 березня або ж перейти до ПЦУ. При цьому у відомстві попередили, що крім нерухомості на території Лаври знаходяться ще близько 800 музейних експонатів, за розкрадання яких слідуватиме кримінальна відповідальність.

30 березня парафіяни та священики блокували вхід до храмів та вилаяли голову комісії Мінкульту, яка приїхала простежити за виконанням постанови. Крім того, вони накинулися на журналістів, пошкодивши їм техніку.

У той же день господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову представників РПЦвУ до Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". Це означає, що виселення московського патріархату з Лаври та інші дії влади щодо цього питання не повинні припинятися. УПЦ намагалася визнати незаконним своє виселення з Лаври, але їй не вдалося.