Парафіяни УПЦ МП виламали двері в опечатаних Мінкультом корпусах Лаври (оновлено)

Читать на русском
Автор
6621
У такому стані перебувають приміщення, що є частиною об'єкту ЮНЕСКО
У такому стані перебувають приміщення, що є частиною об'єкту ЮНЕСКО. Фото Колаж "Телеграфу"

Група парафіян причепилась до комісії, і йшла за ним з іконами та молитвами

У Києві комісія Мінкульту у середу продовжила роботу у Києво-Печерській лаврі, цього разу відчинивши зачинені двері болгаркою та заручившись підтримкою поліції. Це було потрібно, бо представники УПЦ МП, які мали ще 29 березня покинути територію державного заповідника, усіляко перешкоджали роботі чиновників.

17:51 — Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом хуліганства на території Києво-Печерської лаври та задокументувала порушення з боку прихожан УПЦ МП:

"Після того, як представники комісії від Міністерства культури оглянули та опечатали один із корпусів Києво-Печерської лаври, група осіб зламала ролети, які закривали двері та зайшла всередину приміщення", — кажуть у поліції.

Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудового розслідувань за ч. 3 ст. 296 ККУ "хуліганство". Наразі тривають слідчі дії з метою притягнення винних до відповідальності.

Як повідомляють православні Telegram-канали, затримали цього хлопця, який сьогодні був всередині опечатаного Мінкультом корпусу, він вів звідти стрім у TikTok, представляючись прізвиськом "Паша Маршрутка".

Паша Маршрутка
Поліція сьогодні затримала хлопця, який незаконно перебував в опечатаному корпусі

17:30 — Активісти та віряни зараз лишаються на місці та продовжують суперечки.

17:23 Кадри того, як віряни УПЦ МП влаштували заворушення та виламали ролети на корпусах. Очевидці розповідають, що віруючі скористалися тим, що у перших рядах були жінки похилого віку і люди позаду разом із Кохановською стали підштовхувати бабусь до ролетів.

14:02 — Актуальна інформація щодо роботи комісії Мінкульту з приймання-передачі державного майна. У Мінкульті заперечили слова УПЦ МП про те, що в опечатаних будівлях на той момент були люди:

"На момент виходу Комісії з вказаних приміщень жодної сторонньої особи там не було", — каже Мінкульт.

Комісія розпочала роботу о 08:30 та завершила огляд майна 3-х корпусів о 09:30, після чого розпочала опрацювання документів. Керівництво Заповідника викликало інженера з пожежної безпеки для фіксації порушень протипожежної безпеки та технічних працівників для опечатування.

13:40 — З'явилося ще одне відео, де віряни вибили двері у приміщенні музею. Тут пошкоджені металеві ролети.

13:30 — також прихильники УПЦ МП кажуть, що Мінкульт зачинив приміщення, коли "вони були всередині" і їм "довелося" відчинити двері опечатаної пам'ятки.

УПЦ МП в Лаврі
Віряни стверджують, що приміщення нібито опечатали разом з ними. Фото: СПЖ

13:28 — на території Лаври неспокійно. Агресивно налаштований натовп вірян наразі зібрався у дворі біля одного із приміщень, опечатаних Мінкультом. На вході чергують поліцейські, але віряни їх оточили та намагаються потрапити всередину. Коли до поліції на підмогу прибули силовики, щоб відгородити двері від парафіян, парафіянки почали верещати, це виглядало дуже дивно:

Голова Мінкульту Олександр Ткаченко повідомив, що сьогодні комісія оглянула три пам'ятки: дві — національного та одну місцевого значення. А саме — майно корпусу 37, 37-а, 38галерея до Ближніх печер, Дзвіниця на Ближніх печерах, Вхід до Галереї Ближніх печер.

"Двері будівель були зачинені, тому у присутності в.о. Генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Остапенка М.А. та заступника Рудника О.В. за допомогою відповідних засобів технічними працівниками було забезпечено доступ Комісії до вказаних приміщень", — повідомив Ткаченко.

Стан об'єктів, куди комісія, запущений. Тут деінде просідає підлога, хоча вони є пам'ятками архітектури та складовими об'єкта ЮНЕСКО. Ознак вжиття орендарем протипожежних заходів не зафіксовано.

Тимчасом священники УПЦ МП та віряни цієї конфесії моментально мобілізувалися. Так, один із панотців жалівся, що комісію охороняла поліція, коли та все ж зайшла до приміщення з болгаркою:

Православні пабліки УПЦ МП скликають вірян молитися і кажуть, що вказані приміщення все ж опечатали:

"Прямо зараз влада проводить незаконні дії, опечатує корпуси Лаври, вірян УПЦ не пускають… влада нагнала поліціянтів з автоматами, які забезпечують проведення незаконних дій Мінкульту", — пишуть прхильники УПЦ МП.

На території заповідника за лічені хвилини з'явився натовп мирян на чолі з провокаторкою Вікторією Кохановською. Парафіяни несли ікону, голосно співали молитви, і прямо нависали над комісією, слідуючи по п'ятах.

Як повідомляв "Телеграф", керівництво УПЦ (МП) викрили на володінні російськими паспортами. Серед них був і голова церкви митрополит Онуфрій. Водночас сама церква активно заперечує зв’язки з патріархом Кирилом. Попри це, вона ще не розірвала зв’язки із Московським патріархатом.