Ви будете здивовані: у Києві натрапили на унікальний гриб (фото)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 19 жовтня 2023, 16:33

Знахідку фахівців можна вважати воістину унікальною

У Святошинському районі столиці вдалося знайти дуже рідкісний гриб під назвою Геріцій коралоподібний (Hericium coralloides). Він занесений до Червоної книги України і побачити його — це найбільша рідкість для наших широт.

Про це повідомляється на офіційній сторінці Національного природного парку Голосіївський у Фейсбуку. На жаль, через активну забудову столиці подібні гриби можуть зникнути назавжди.

Так, під час чергової експедиції фахівцям вдалося виявити у лісопарковій зоні Святошенського району дуже рідкісний гриб під назвою Hericium coralloides чи Герицій коралоподібний.

Як виявилося, такі гриби є реліктовими і зустрічаються здебільшого у західних регіонах України та Криму. Дослідники зазначають, що зустріти такий гриб у межах міста у столиці — це справжнє диво.

Цікаво, що цей дивовижний гриб у "молодому" віці навіть можна їсти. З’являється Геріцій коралоподібний у серпні-жовтні, а його "капелюшок" може досягати до 50 сантиметрів у діаметрі. Гриб сам по собі нагадує білий корал і виглядає досить екзотично.

Герицій коралоподібний

Фахівці зазначили, що гриб був виявлений на ділянці сосново-кленового лісу, що прилягає до ЖК Gravity Park. Будівництво даного ЖК, на думку дослідників, негативно позначається на стані прилеглого лісу — тут помічено багато засохлих сосен, а також "замінений природний травостій".

При подальшому розвитку цього комплексу негативний вплив на прилеглу флору та фауну безумовно збільшиться, що спричинить і зникнення в цих місцях цього надзвичайно рідкісного гриба.

Раніше "Телеграф" писав про те, що на Полтавщині навчилися робити вічну землю та гроші "з повітря". Переселенець із Донбасу Іван Дегтяр розвиває виробництво соків та оцту, переробляє томати та створює терра прету.