Чому 23 лютого – це не свято для українців

Читать на русском
Автор
2325
День захисника України відзначається 14 жовтня
День захисника України відзначається 14 жовтня. Фото Міноборони України

В Україні це свято перестали відзначати після початку російської агресії у 2014 році

День захисника Вітчизни був встановлений у РРФСР 27 січня 1922 року на річницю створення Червоної Армії. Тепер це свято все ще відзначається в Росії та кількох інших колишніх радянських республіках.

"23 лютого" своїм указом скасував п’ятий президент України Петро Порошенко, і затвердив новий — День захисника України, який тепер щороку відзначають 14 жовтня. Це свято святкують в один день із Покровом Пресвятої Богородиці.

Святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого було офіційно затверджено у радянській Росії у 1922 році. Спочатку він називався Днем Червоної армії, потім — Днем радянської армії. Підставою для свята була така історія: нібито саме 23 лютого 1918 Червона армія здобула перемогу над Німеччиною під Нарвою та Псковом. Проте жодних документальних підтверджень цій події немає.

Згодом радянська пропаганда стала змінювати свідомість людей і 23 лютого стали видавати як істинно чоловічим святом — був ти в армії чи ні, не мало ніякого значення. Якщо ти чоловік, це твоє свято.

У 2014 році агресивна політика РФ на Донбасі та анексія Криму багатьом українцям відкрила очі на реальне становище у відносинах із "миролюбним" сусідом.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що у понеділок, 21 лютого, президент РФ Володимир Путін визнав "незалежність" псевдореспублік "ЛДНР", після чого офіційно ввів російські війська на Донбас.

Наразі український бізнес передає мільйони гривень на боротьбу з агресором. Як ніколи нашим воїнам потрібна наша підтримка та допомога. Допомагайте українській армії, нашим захисникам, які в цей час не перестають боронити українців.